Diari La Veu del País Valencià
Un camí de 9 quilòmetres unirà Algímia d’Alfara i Albalat dels Tarongers seguint la via fèrria d’Ulls Negres

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha adjudicat les obres d’adequació per a ús ciclista i vianants del tram de la via verda d’Ulls Negres que discorre entre els municipis d’Algímia d’Alfara i Albalat dels Tarongers, en la comarca valenciana del Camp de Morvedre i que compta amb una extensió aproximada de 9 quilòmetres.

Aquesta actuació, cofinançada amb fons europeus, dins del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020, compta amb un pressupost de 365.079,20 euros, un termini d’execució d’11 mesos i ha sigut adjudicada a l’empresa “Aglomerats els Serrans S.A”.

El director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, ha incidit que des de la Conselleria “volem impulsar la xarxa de vies ciclistes que afavorisquen una mobilitat entre les comarques de Castelló i València, però al mateix temps garantint que aquestes vies siguen sostenibles, estiguen integrades en el paisatge i siguen respectuoses amb el medi ambient”.

D’aquesta manera, el nou itinerari s’iniciarà en les proximitats de l’estació ferroviària d’Algímia i, després de travessar els termes municipals de Torres-Torres i Estivella, finalitzarà en la intersecció de la CV-3342 amb la CV-329 en el municipi d’Albalat dels Tarongers, “completant amb això un recorregut de 8,45 quilòmetres, solament per a vianants i ciclistes”, ha especificat el director general.

“L’objectiu és posar en valor el patrimoni cultural i històric associat a aquestes vies en desús i crear una aproximació sostenible als entorns naturals i paisatgístics més rellevants de la Comunitat Valenciana” ha assenyalat Carlos Domingo.

Aprofitar la via fèrria d’Ulls Negres

Segons ha descrit Domingo, “la major part del traçat discorre sobre la plataforma de l’antiga via fèrria d’Ulls Negres i sobre camins existents en les seues proximitats, en els quals es millorarà el ferm i les rasants per a adaptar-los als nous usos”.

Entre els treballs a desenvolupar s’inclouen l’adequació d’un túnel i un antic pont de ferrocarril, amb la millora de les seues condicions de seguretat i il·luminació per a adaptar-los al trànsit de vianants i ciclistes. Així mateix, també està previst actuar en diversos passos inferiors sota l’autovia A23, on es crearà un carril bici segregat.

L’actuació es completarà amb la creació de dues àrees de descans on es disposarà mobiliari urbà i arbrat, així com cartellera divulgativa sobre la pròpia via verda i els llocs d’interés pròxims. Addicionalment, al llarg del traçat s’instal·larà senyalística de seguretat vial i una altra d’identitat pròpia de la via verda.

Amb bicicleta des de Castelló a València

Aquesta via ciclista està assentada en l’antiga línia minera que va des d’Ulls Negres (Terol) fins a Sagunt (el Camp de Morvedre). En el tram Algímia d’Alfara i Albalat dels Tarongers, “a més de donar continuïtat a la via ciclista que ja està en marxa des de Barraques fins a Algímia del Patriarca, també pretenem connectar –ha continuat Domingo– amb la via Xurra de Puçol per a poder arribar amb bicicleta des dels límits de la província de Castelló fins a la ciutat de València”.

El projecte adjudicat està inclòs dins de les 17 actuacions –totes elles en matèria de vies ciclistes i per als vianants– que la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori té previst executar dins del programa operatiu FEDER 2014-2020 i que compten amb una dotació pressupostària de 34,8 milions, dels quals la Unió Europea finançarà el 50%.

Comparteix

Icona de pantalla completa