Diari La Veu del País Valencià
Morella espera rebre 150.000 visitants atrets pels encants del 54é Sexenni

Després de sis anys d’espera, Morella s’omple de la bellesa estètica que ofereixen els seus carrers adornats, la cultura tradicional i les danses típiques amb la celebració de la 54a edició del Sexenni que arranca amb la rogació solemne a la Verge de Vallivana, per a honrar a la seua patrona, que va lliurar els morellans de la pesta en 1672.

La capital dels Ports espera enguany rebre 150.000 visitants entre els nou dies de celebracions i l’ocupació hotelera fregarà el cent per cent, segons han explicat fonts municipals.

Aquest dissabte, el poble va descendir del Santuari –situat a 24 quilòmetres de la localitat– per a traslladar la imatge de la Verge fins a Morella en una “espectacular mostra d’emotivitat i d’escenes històriques”, on romandrà fins al mes d’octubre, quan siga traslladada de nou al seu lloc habitual.

L’origen del Sexenni data de 1672, quan la ciutat va patir una plaga de pesta que va assolar la població. La desesperació es va dirigir cap a la Verge de Vallivana, patrona de Morella, i, segons expliquen les cròniques de l’època, les autoritats van decidir traslladar la imatge mariana des del seu Santuari fins a la ciutat i els malalts van sanar. En senyal d’agraïment i com a mostra de devoció, les autoritats civils i eclesiàstiques van emetre un vot, un any més tard, i es comprometeren a rendir grans festes a la Verge de Vallivana cada sis anys.

Des d’aleshores, aquest compromís ha sigut complit de generació en generació amb una multitudinària romeria que és celebrada amb l’abillament dels principals carrers i l’organització d’unes solemnes festes que es perllonguen durant nou dies.

Tot el poble de Morella es bolca en l’organització d’aquestes festes, en les quals treballa durant tot un any. Les festes tenen un origen gremial, per la qual cosa cada dia està organitzat per un sector laboral que aporta diferents signes culturals, encara que hui, en la nit de rebuda de la Verge de Vallivana, conflueixen tots els quadres folklòrics i els símbols de la ciutat, a més de les danses.

I com a marc a aquestes processons que se succeeixen durant nou dies, el Sexenni ofereix al visitant l’adornament dels principals carrers de la ciutat, per on discorren les processons i les desfilades tradicionals denominades “retaules”.

Els adornaments de paper es van instal·lar mentre la Rogació era trasllada a Vallivana perquè a la seua tornada la ciutat estiguera ja engalanada. Des d’aquest dissabte, els visitants poden recórrer els carrers durant les 24 hores del dia, ja que es van obrir al públic després d’estar tallats per a ornamentar-los (Fotogaleria).

Cada carrer decideix un motiu de decoració que s’acobla a infraestructures de fusta on es plasmen els tapissos de paper. Originalment aquests adorns eren vegetals, amb brancatges i flors, i amb el temps s’han anat realitzant flors de paper, una activitat que popularment es coneix com “els flors”.

La Rogació a la Verge de Vallivana és el preàmbul a l’acte més multitudinari de les festes, la processó general en la qual participen 500 persones, i l’Ajuntament ha fet enguany una crida a la participació per a completar tots els elements que la conformen. Les festes comptaran, com cada any, amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, que farà coincidir les seues vacances amb les celebracions en el seu poble –del que va ser alcalde des de 1995 a 2012– i assistirà per primera vegada com a president del govern valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa