Diari La Veu del País Valencià
Dotze famílies de Cullera es faran proves d’ADN per a buscar els seus avantpassats a la fossa 112 de Paterna

Un total de dotze famílies de Cullera (Ribera Baixa) se sotmetran en els pròxims mesos a proves d’ADN per a identificar els seus avantpassats víctimes de la repressió franquista i soterrats, previsiblement, a la fossa 112 de Paterna (l’Horta Oest). La regidora de Patrimoni Històric de Cullera, Amparo Jover, ha assistit aquest dilluns a l’obertura de la citada fossa situada al cementeri municipal de Paterna, han informat fonts de l’Ajuntament en un comunicat.

Jover ha donat compte del resultat de la campanya d’identificació en què els descendents dels represaliats del franquisme poden inscriure’s en una base de dades municipals amb la finalitat que es puga sotmetre a proves d’ADN per a localitzar els seus familiars. Aquesta acció s’emmarca en el suport del govern municipal, format pel PSPV i Compromís, al projecte d’exhumació de restes de la mà de l’Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna.

Jover ha destacat que la recuperació de les restes “és un alleujament per als familiars, que primer van ser víctimes de la pèrdua dels seus, després del silenci imposat i més tard de l’oblit”. “Amb açò, intentem reparar el dany i tancar una ferida oberta que una societat democràtica com la nostra ha de sanar restaurant la memòria de les víctimes de la dictadura”, ha defensat.

Des de l’Ajuntament de Cullera han recordat que van ser 66 els cullerencs afusellats, cosa que representa pràcticament el 5% de la població d’aleshores, segons l’estudi Els afusellaments al País Valencià (1938-1956), de Vicent Gavarda.

“Eren persones de totes les edats i condicions. El més jove tenia 22 anys i el major 62. Hi havia agricultors, obrers, mariners, cambrers, forners, mestresses de casa i, fins i tot, un banquer. Els hi ha sense adscripció política reconeguda i nombrosos militants del PSOE, la UGT, la CNT-FAI, el Partit Comunista i Esquerra Republicana”, han destacat.

En la fossa comuna 112, situada al primer quadrant del cementeri de Paterna, es troben inhumats els represaliats del franquisme afusellats després de les saques del 30 de novembre de 1939 (50 afusellats) i del 8 de desembre d’eixe mateix any (altres 50), que en realitat van ser assassinats el dia 9, ja que el 8 era festiu.

Entre les restes de persones allí soterrades es troben les de 19 ciutadans de Cullera, segons les mateixes fonts. Els membres de l’associació de víctimes compten amb el suport econòmic de la Diputació de València per a dur a terme l’excavació i l’exhumació de les restes a la fossa 112 i el trasllat a l’Institut Anatòmic Forense de la Universitat Complutense de Madrid per a la seua identificació antropomètrica i per a comparar l’ADN amb mostres biològiques de familiars.

Comparteix

Icona de pantalla completa