Naix al Bioparc un talapoin del nord, el primat més xicotet de l'Àfrica

Els seus progenitors, Pili i Bibas, i la resta d'exemplars que viuen al parc procedeixen de decomisos
/ València
21 agost 2018 01:00h
Aquesta espècies és víctima del tràfic d\'animals que són venuts com a mascotes, segons ha informat el recinte en un comunicat.

Bioparc València té ara un nou membre després del naixement d'un talapoin del nord dins del programa europeu de conservació ESB (European StudBook) que es coordina des de Bioparc Fuengirola. Aquesta espècie està inclosa en la Llista Roja de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i és víctima del tràfic d'animals que són venuts com a mascotes, segons ha informat el recinte en un comunicat.

Els seus progenitors i tots els altres exemplars que habiten al parc procedeixen de decomisos. La mare, Pili, està al Bioparc des de 2012 procedent de la Protectora d'Animals de Dénia (la Marina Alta), on havia sigut dipositada per les institucions després de ser confiscada. El pare, Bibas, va arribar en 2017 des de d'AAP Primadomus (Villena).

Es tracta d'una espècie molt poc estudiada, per la qual cosa un dels principals objectius de l'ESB és recopilar la informació dels parcs que alberguen talapoins per a completar el llibre genealògic fonamental per a promoure la seua reproducció. També treballa per a millorar el benestar de tots els individus de l'espècie i ajudar les autoritats i els centres d'acolliment per a la gestió d'animals decomissats.

A Bioparc València viuen tres grups de talapoins i el parc exerceix un paper principal en l'ESB, ja que té un grup de mascles solters, únic a la vista del públic. Només quatre institucions han aconseguit reproduir aquesta espècie: els Bioparc València i Fuengirola i els zoos de Barcelona i Praga. En aquestos moments els grups reproductors de València es troben fora de la vista del públic, amb la finalitat de mantindre un millor control i assegurar, en la mesura del possible, l'evolució positiva de les cries.

El talapoin del nord és el primat més xicotet d'Àfrica, amb una longitud d'entre 32 i 45 centímetres i un pes mitjà d'uns 0,8 kg (les femelles) i 1,2 quilograms (els mascles). Cal destacar que els nounats són grans i ben desenvolupats (200 grams, la qual cosa representa una quarta part del pes de la mare). A més, en menys de sis setmanes són capaços de menjar aliment sòlid i als tres mesos són independents . El seu pelatge és gris verdós per damunt i blanquinós per baix. El cap és redó, amb unes orelles relativament grans i prominents, el morro curt i la cara sense pèl.

Aquest naixement és una "notícia esperançadora per a l'espècie" i també ha de servir per a posar l'atenció sobre la responsabilitat respecte a la tinença d'animals, "ja que les espècies salvatges mai han de ser utilitzades com a mascotes", indiquen des del centre. "Aquestos xicotets primats són cruelment caçats i, fruit del tràfic il·legal, transportats en pèssimes condicions, com ara en tubs de PVC, on molts moren", adverteixen des de Bioparc. Les autoritats que persegueixen aquestos delictes els recuperen, a voltes, després de romandre temps en captivitat o a punt de morir en els trasllats.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next