Diari La Veu del País Valencià
Hisenda confia que es flexibilitze l’objectiu de dèficit de 2019 per a poder gastar 220 milions d’euros més

El Ministeri d’Hisenda reuneix aquest dimecres les autonomies en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que, per primera vegada, se celebra en sessió telemàtica, per a tornar a votar, després de ser rebutjada al Congrés, la senda d’estabilitat pressupostària, que serà aprovada aquest divendres en el Consell de Ministres.

El CPFF ja va donar el vistiplau en un primer moment als nous objectius de dèficit en la reunió celebrada el 19 de juliol gràcies al vot favorable de les autonomies socialistes. El País Valencià es va abstindre i els territoris governats pel PP es van oposar a la relaxació de l’objectiu de dèficit per a 2019, que suposarà passar del 0,1 al 0,3%. Malgrat el vistiplau del CPFF, els grups parlamentaris van tombar després la nova senda de dèficit al parlament espanyol.

Amb aquest context arriba ara aquesta segona reunió del CPFF, en la qual el govern espanyol porta la mateixa proposició que va plantejar en la primera reunió. La relaxació de l’objectiu de dèficit en 2019, que passaria del 0,1% al 0,3%, permetria al Consell disposar de 220 milions més per al pressupost del pròxim exercici.

En aquesta ocasió, l’aprovació de l’objectiu de dèficit per al proper any està assegurada atés que Sánchez compta amb el 50 per cent dels vots d’aquest òrgan i l’altra meitat correspon als vots de cada autonomia, on els socialistes tenen presència en set d’elles. Així mateix, l’executiu espanyol ha intensificat les reunions entre les diferents formacions després del fracàs que va obtindre l’objectiu del dèficit en la votació al Congrés.

La postura del Consell en aquesta ocasió serà de nou la de demanar un “sistema de finançament just” per a la societat valenciana, tal com ha manifestat aquest dimarts la vicepresidenta Mónica Oltra. “Som una anomalia democràtica, som l’única autonomia pobra, és a dir, amb menor renda per capita, concretament onze punts per baix de la mitjana espanyola i, a més, paguem a comunitats més riques. Aquesta sagnia ha d’acabar”, ha sentenciat.

La Llei d’Estabilitat determina que els objectius de dèficit i deute han de ser aprovats al Congrés i al Senat i, en cas de ser rebutjats –com ha ocorregut en aquesta ocasió–, l’executiu espanyol té un mes per a presentar una nova proposta, que ha d’aprovar-se en el si del Consell de Política Fiscal i Financera. Si el Congrés finalment aprova aquesta proposta, el sostre de despesa de 2019 seria de 125.064 milions, un 4,4 per cent més que en 2018, la qual cosa es tradueix en 5.230 milions addicionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa