Diari La Veu del País Valencià
El Síndic recomana a Habitatge que abone a una dona de 88 anys una ajuda per a rehabilitar la vivenda reconeguda en 2011

El Síndic de Greuges, José Cholbi, ha dictat recentment una recomanació adreçada a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori perquè abone, al més prompte possible i de forma íntegra, l’ajuda per a rehabilitar l’habitatge (RHB) reconeguda a una octogenària d’Almoradí (el Baix Segura) des de fa més de set anys.

La dona, de 88 anys i actualment malalta, percep com a únic ingrés la seua pensió de vora 600 euros, segons ha informat l’entitat. Segons l’escrit de queixa presentat en el Síndic, l’afectada va sol·licitar un préstec vinculat a aquesta ajuda (RHB) per a poder cobrir la reforma del seu habitatge “pensant que rebria la subvenció concedida en un curt període de temps”. Ara es troba amb “serioses dificultats” per a afrontar les despeses de la seua malaltia i complir amb les seues obligacions de pagament del préstec; “tot això sense haver percebut la subvenció que té reconeguda per l’administració des de 2011”.

La conselleria, en el seu informe remés a la institució, assenyalava que va ser en 2013 quan l’anciana va sol·licitar la qualificació definitiva de la rehabilitació i el reconeixement de subvencions, que es va estimar en part, i se li va reconéixer el compliment dels requisits exigits en la normativa d’aplicació, “però sense el reconeixement d’ajudes”, que es va derivar a la seua participació en una futura convocatòria.

“Com que en aquestos anys no hi havia crèdit pressupostari suficient, se supeditava l’efectiu pagament al moment en què hi haguera crèdit que donara cobertura al mateix”, s’assenyala en la resolució, consultada per Europa Press. Així mateix, afegia la conselleria que “durant anys” s’havien dictat resolucions com aquesta “sense suport pressupostari” i que “van ocasionar una pèssima herència per al nou govern del Consell”. Actualment, exposava que s’estava tramitant el pagament de les ajudes que li van ser reconegudes a l’anciana i que se li ingressarien després de la tramitació pressupostària.

El síndic recorda per la seua banda l’article 16 de l’Estatut d’Autonomia, que disposa que la Generalitat garantirà el dret a un habitatge digne i es regularan per llei les ajudes per a promoure aquest dret i, per tant, recomana a la Conselleria d’Habitatge que, davant els anys transcorreguts i les “especials circumstàncies concurrents”, “adopte al més prompte possible totes les mesures necessàries per a abonar íntegrament” l’ajuda reconeguda.

Comparteix

Icona de pantalla completa