Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat invertirà 750.000 euros del govern espanyol en les zones afectades de l’incendi de Llutxent

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha aportat a la Generalitat Valenciana una dotació de 750.000 euros per a les tasques de restauració forestal en les zones afectades per l’incendi de Llutxent (la Vall d’Albaida), que va tindre lloc fa dues setmanes i va arrasar més de 3.200 hectàrees després de propagar-se a sis poblacions properes, entre elles Gandia (la Safor).

Es tracta de la resposta del govern estatal a la direcció general de Prevenció d’Incendis Forestals arran de la sol·licitud de fons emesa per la Conselleria d’Agricultura el passat 14 d’agost, l’endemà passat de declarar-se l’extinció del foc, detalla la Generalitat en un comunicat.

A més de la dotació econòmica, el Ministeri ha comunicat que en els pròxims dies es publicarà la declaració d’aquesta àrea com a zona d’actuació especial amb l’objectiu d’agilitar la restauració forestal i mediambiental de les superfícies afectades més greument per l’incendi i facilitar els treballs de recuperació necessaris.

Medi Ambient ja ha realitzat una primera memòria de les actuacions a escometre amb aquest pressupost, entre les quals destaquen la lluita contra l’erosió per a frenar la pèrdua de sòl, l’estabilització de barrancs i la reparació de la xarxa de pistes forestals.

Per a l’elaboració d’aquestos documents, tècnics i agents mediambientals han visitat la zona afectada per a valorar de manera precisa els danys de l’incendi i definir les actuacions postincendi més eficaces.

La primera visita va tindre lloc el 10 d’agost als termes municipals de Llutxent i Pinet (zona inclosa en el catàleg de Muntanyes d’Utilitat Pública) i la segona es va centrar a l’entorn de les zones urbanitzades afectades pel pas del foc al terme municipal de Gandia, així com en l’estat de les pistes forestals, la vegetació i els murs de maçoneria.

A partir de la informació recopilada, la Conselleria ha realitzat un primer document d’anàlisi de les característiques de la zona i de les mesures proposades per a la seua recuperació. Servirà per a elaborar un informe per part del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, que serà la base per a possibles declaracions d’emergència per part del Consell.

“Ha sigut una labor col·laborativa i participativa entre les dues administracions i s’ha actuat de forma sensible, ràpida i intensa”, ha ressaltat el secretari autonòmic de Medi ambient, Fran Quesada.

Comparteix

Icona de pantalla completa