El PPCV assegura que la Marina de València arrossega deutes des de fa 10 anys per culpa de Zapatero

El síndic del PSPV, Manolo Mata, celebra que l'executiu de Sánchez, a diferència del de Rajoy, accepte assumir 350 milions d'euros de deute del Consorci València 2007
/ València
22 agost 2018 01:00h
L\'expresident socialista del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en una imatge d\'arxiu.

El portaveu del Partit Popular de València, Eusebio Monzó, ha considerat positiu que el govern espanyol assumisca directament el deute del Consorci València 2007, que ronda uns 350 milions, però ha subratllat que "es va produir perquè el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero va discriminar la ciutat i es va negar a donar-li el mateix tracte en inversions, a través dels pressupostos, que havien rebut Sevilla, Barcelona i Saragossa per a la celebració de l'Expo Universal, els Jocs Olímpics i l'Expo Internacional de l'Aigua".

En un comunicat, Monzó ha destacat que l'acord aconseguit aquest dimecres al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) suposa que "el l'executiu de Sánchez assumirà el deute generat per la construcció de les infraestructures de la Marina per a albergar les dues edicions de la Copa de l'Amèrica de Vela" amb l'objectiu de "convertir aquest espai en un centre d'atracció turística i de calmar les empreses vinculades amb la innovació i les noves tecnologies".

Es tracta d'un deute que, segons ell, "va fer necessari recórrer a un préstec de l'ICO, avalat per l'Estat". Ara bé, ha recalcat que "durant el període de governs del Partit Popular entre 2011 i 2018, amb Mariano Rajoy com a president, mai se li va exigir al Consorci València 2007, encarregat de la gestió de la Marina, el cobrament del deute".

"Malgrat que la van generar els socialistes, ni l'Ajuntament de València ni la Generalitat han pagat un sol euro del deute, que a més ha sigut assumit en tot moment pel govern espanyol", ha criticat, per a afegir que "els governs del PP sempre van treballar perquè el deute siguera assumit en els pressupostos, i així hauria sigut a la fi de 2018 perquè les gestions estaven molt avançades".

"Han abandonat els interessos de la ciutadania"

Pel que fa a l'aprovació de l'objectiu de dèficit de 2019 en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, celebrat aquest dimecres, el vicepresident del PPCV, Ruben Ibáñez, ha lamentat el sí del govern valencià: "Ha abandonat els interessos de la ciutadania valenciana". 

"Aquest canvi de postura es produeix tan sols un mes després de l'anterior votació i després que la vicepresidenta Oltra assegurara que l'abstenció era el punt d'equilibri. Ara haurà d'explicar què li sembla aquest viratge", ha manifestat. 

Des de Ciutadans tampoc no han vist amb bons ulls aquest acord, atés que consideren que la nova senda pressupostària "no soluciona el problema de l'infrafinançament sinó que empobreix més els valencians". 

"El deute de la Comunitat Valenciana ha passat dels 37.222 milions a la fi de 2014 a 46.187 milions a la fi de 2017", ha lamentat el diputat de Ciutadans, Tony Woodward, al mateix temps que ha insistit que l'única solució és reformar el sistema de finançament autonòmic "des del diàleg i la solidaritat interterritorial".

Mata aplaudeix el desbloqueig al no de Rajoy

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha aplaudit que ja "hi haja aprovades per part del govern espanyol mesures transitòries per import de més de 850 milions d'euros" i que es condonen els 350 milions d'euros de deute de la Marina, "com es va fer en el seu moment a Sevilla amb l'Expo i a Barcelona amb els Jocs Olímpics. Ja no som una ciutat de tercera", ha expressat, al mateix temps que ha explicat que ara la ciutat de València "té totes les possibilitats obertes per a mostrar els fruits de la gestió impecable que està realitzant en la Marina".

El diputat socialista, d'altra banda, ha asseverat que aquest acord demostra que la condonació del deute de la Marina que "Rajoy i Montoro tantes vegades es van dedicar a negar als valencians i valencianes era més una qüestió política que una impossibilitat numèrica" i ha celebrat que a partir d'ara "no hi haja pendent un deute amb un govern que ens oprimia i asfixiava, com era el de Rajoy". "Hem aconseguit més en dos mesos de voluntat política del govern de Pedro Sánchez que en set anys de marginació i humiliació cap als valencians de Mariano Rajoy", ha indicat.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next