Diari La Veu del País Valencià
Compromís celebra els 500 milions addicionals per a 2019 però continua marcant com a prioritat el nou finançament

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha valorat positivament “el xicotet pas” que s’ha fet aquest dimecres cap a un “tracte més just per als valencians” amb les mesures acordades al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que suposaran 850 milions addicionals per al País Valencià i per les quals la Generalitat ha votat a favor de suavitzar l’objectiu de dèficit del 0,1 al 0,3% del PIB en 2019.

Ara bé, el síndic ha advertit en un missatge al seu perfil de Twitter que “queda molt a fer” i ha reclamat un calendari de reforma del sistema de finançament “i que ens paguen el que ens deuen”, si bé ha destacat la “pressió i fermesa” del grup de la coalició al Congrés i el treball del govern valencià.

En la mateixa línia, la portaveu adjunta de Compromís al parlament valencià, Mireia Mollà, ha subratllat en una piulada que aquest dimecres “es demostra que l’executiu anterior podia perfectament moure la seua postura i negociar compensacions”.

Mollà ha assenyalat, igual que Ferri, que l’acord “segueix sent insuficient”, per la qual cosa ha advertit que en Compromís seguiran reivindicant un “tracte just” en matèria de finançament.

Per la seua banda, el diputat al Congrés espanyol Joan Baldoví ha manifestat que “l’acord de hui és un avanç, però haurem d’analitzar què representa” i ha afegit que “de moment ens sembla insuficient”. Baldoví ha recordat que “a Compromís teníem raó quan déiem que l’objectiu de dèficit no es podia votar perquè sí”. “De fet, aquesta posició de Compromís ha fet que la ministra haja mogut fitxa”, ha seguit.

En definitiva, per al diputat valencianista és “un bon començament” però caldran “compromisos més ferms de la ministra perquè la nostra abstenció es convertisca en un sí”. “Volem negociar amb la ministra per a arribar a un acord que solucione el problema del poble valencià”, ha conclòs.

Més crític s’ha mostrat també en Twitter el portaveu de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, que ha assegurat estar “molt indignat amb el vot favorable del conseller [d’Hisenda, Vicent Soler] a la proposta de dèficit del govern espanyol”. “Era el conseller dels valencians, però ha votat com a delegat del PSOE”, ha denunciat, per a criticar que “ha oblidat que la seua obligació és defensar els valencians”.

Aquestes paraules no han passat inadvertides pel conseller d’Hisenda, Vicent Soler, qui tot seguit ha contestat a través del seu twitter a Sebastià: “Crec, sincerament, que la consecució dels 850 milions per a una administració infrafinançada com la nostra és un èxit del govern del Botànic. Açò ens permetrà millorar els serveis públics per a la societat valenciana. Quina era l’alternativa?”.

D’altra banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha indicat que veu positiva la decisió del govern estatal d’assumir directament el deute del Consorci València 2007 però ha reclamat que la decisió comporte “la totalitat del deute reconegut de la Marina, d’uns 460 milions d’euros”.

Comparteix

Icona de pantalla completa