Diari La Veu del País Valencià
Compromís assegura que es va assabentar del ‘sí’ al nou objectiu del dèficit després que es produïra la votació

El portaveu adjunt del grup parlamentari de Compromís, Juan Ponce, ha assegurat aquest dijous que es van assabentar del “sí” del conseller d’Hisenda, Vicent Soler, a la nova senda pressupostària de 2019 una vegada va finalitzar la votació. “No estava pactat entre els membres del Botànic i hi ha un malestar atés que no s’entén la posició que van adoptar. La idea era mantindre l’abstenció per a aconseguir una millora substancial del tractament a la societat valenciana”, ha lamentat Ponce.

Ponce també ha avançat que els quatre diputats de la seua formació al Congrés mantindran la mateixa postura en el moment en què es vote el nou objectiu del dèficit per al pròxim exercici. “Els nostres diputats al parlament espanyol seran coherents i esperem que es continue treballant en la mateixa línia que es venia fent fins ara”, ha afegit.

Respecte a les mesures acordades entre la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, Ponce ha indicat que no “suposen cap avanç significatiu i que les noves aportacions econòmiques no pal·lien la situació històrica d’infrafinançament”. “En el cas de la Marina de València el que s’ha acordat no significa ni assumir al 100% el deute, així que esperem que es repense tot i que es busque la solució que vol el poble valencià”, ha manifestat.

En la mateixa línia s’ha mostrat el líder de Podem, Antonio Estañ, qui ha criticat el PSPV per actuar més “com a partit” que com a Consell: “Els socialistes tenien moltes ganes de votar ‘sí’. Ens preocupa que s’estiga celebrant com una victòria un fet que el govern espanyol ja havia fet en altres ciutats espanyoles”.

“Qualsevol partit valencià hauria firmat l’acord”

El secretari autonòmic territorial del PSPV, Carlos Fernández Bielsa, ha volgut posar el focus d’atenció en el canvi d’actitud del govern de Sánchez i en les mesures aconseguides en l’acord firmat aquest dimecres al Consell de Política Fiscal i Financera. “Qualsevol partit valencià hauria volgut firmar”.

El també alcalde de Mislata ha manifestat que amb el govern de Rajoy el País Valencià vivia “ofegat” i que ara amb l’executiu socialista la societat valenciana ha rebut “l’oxigen” per “a millorar els serveis”.

Crítica compartida pel PPCV i Cs

Els populars han reiterat el seu rebuig a la nova senda pressupostària per al pròxim exercici aquest dijous. El portaveu d’Economia Ruben Ibáñez ha criticat que Puig “traga pit d’uns suposats 850 milions d’euros que són absolutament inexistents perquè 220 d’ells corresponen a més deute i no a diners líquids”. Ha criticat també que el cap del Consell “diga que rebrà 250 milions d’euros per l’IVA” però que no explique que el govern de Sánchez “va confiscar un mes d’IVA” a totes les autonomies.

Des de Ciutadans tampoc no s’han mostrat satisfets amb l’aprovació per part del govern valencià a la nova senda pressupostària. La diputada de la formació taronja María José García ha indicat que el Consell “no ha estat a l’altura” de la ciutadania valenciana perquè creu que ha “abandonat” el debat del finançament.

“No hem de desviar el debat d’allò realment important, que és solucionar l’infrafinançament valencià amb un canvi del sistema”, ha afegit García.

Comparteix

Icona de pantalla completa