Alzira acull l’exposició ‘Sent i respira valencià’

A l’Arxiu Municipal del 26 de març al 10 d’abril
24 març 2014 01:00h
RedactaVeu / Alzira

L’Ajuntament d’Alzira, a través del Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià (SERVAL), ha organitzat una exposició titulada ‘Sent i respira valencià’, de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València. La mostra està basada en les campanyes de promoció de la nostra llengua que organitzen les oficines de valencià i, particularment, en els treballs gràfics dels alumnes de Disseny Gràfic de l’Escola, en col·laboració amb el servei de valencià de la Diputació.

L’exposició s’inaugura aquest dimecres, 26 de març, a les 11 hores, i es podrà visitar fins el 10 d’abril de 2014 en l’Arxiu municipal, c/ Salineries, 1 d’Alzira. És la segona vegada que es du aquesta mostra a Alzira. En aquesta ocasió, es du especialment per a la població escolar com a activitat extraescolar, però estarà oberta a tots els públics, de 9 a 14 hores, a les dependències de l’Arxiu municipal.

Aquesta mostra dóna la possibilitat de conèixer una sèrie de material gràfic molt interessant, no sols pel seu disseny original i atractiu, sinó també per la temàtica: fruites i verdures, la flora autòctona, els ossos i els músculs, la plaça de bous...

El material que s’exposa va ser encomanat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València com a suport de les campanyes de promoció del valencià, i va ser distribuït entre els ajuntaments valencians, amb la participació de les oficines municipals de promoció del valencià.

Els treballs que mostrem són els seleccionats de cada concurs d’idees, els que millor han representat els valors amb què la Diputació de València vol identificar el valencià: una llengua útil, que mira al futur, una llengua viva per al segle xxi.

Una mirada original

Molt lluny dels estereotips, els alumnes de l’EASD usen un llenguatge gràfic modern, elaboradament senzill, on les paraules són les protagonistes. Associats a la imatge, els termes en valencià no necessiten cap altre suport. Tots els materials que trobareu a l’exposició són monolingües, llevat del Diccionari ciclista i el Diccionari meteorològic, que són multilingües (en valencià, castellà i anglés).

Els estudiants -joves valencians i d’altres parts de l’Estat i d’Europa- ens han oferit una mirada original sense prejudicis lingüístics. Les solucions gràfiques aportades han satisfet amb naturalitat les necessitats que els plantejàvem.

Qualitat en el disseny per a una llengua de prestigi

La qualitat ha estat un valor que no s’ha perdut mai al llarg del procés. Començant per la selecció de la terminologia, avalada pels especialistes (Facultat de Medicina de la Universitat de València, Federació de Vela Esportiva, Associació de Vela Llatina, la Unió Gremial, professionals i altres experts), passant pel procés de selecció dels dissenys guanyadors amb l’avaluació dels professors i dels tècnics de la Diputació fins a la producció dels materials amb la millor resolució possible. Un disseny de qualitat per a una llengua amb futur.

Molts dels dissenyadors que apareixen en la mostra treballen ja a estudis de prestigi, avalats per treballs com els que ara exposem. Cristina Jaramago, autora de la campanya ‘Sent i respira valencià’, ha guanyat el premi ‘Valencia Crea’ al millor disseny gràfic, en l’edició de 2011.

next