Diari La Veu del País Valencià
Una guia sense acreditació s’enfronta a una multa de fins a 600.000 euros per fer visites turístiques a Vilafamés

Una guia turística no habilitada oficialment ha sigut advertida amb una sanció que pot anar des dels 100.000 fins als 600.000 euros per realitzar visites guiades a la localitat de Vilafamés (la Plana Alta). La dona, veïna del municipi, treballa a través de la companyia espanyola GuruWalk, una empresa emergent que ofereix en Internet tours basats en “propines” per tot el món.

La directora de comunicació de GuruWalk, María Begue, ha exposat el cas d’aquesta guia, que va ser denunciada “de forma anònima” i que ha rebut un requeriment de la direcció territorial de Turisme de Castelló en el qual se li explica el reglament regulador de l’activitat professional de guia de turisme, la qual requereix una habilitació oficial per part de la Generalitat. El requeriment explica que s’ha constatat que la guia “realitzava visites guiades al municipi” i que oferia en Internet “serveis propis de l’activitat professional de guia de turisme de forma habitual a Vilafamés, Cabanes i Benlloc mitjançant un preu”. Però, per a realitzar aquesta activitat retribuïda, segons la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana, s’ha de “obtindre una habilitació com a guia de turisme”.

Per aquest motiu el requeriment li dóna un termini de deu dies hàbils per a acreditar que disposa d’aquesta autorització oficial o perquè, en cas contrari, adopte mesures per a “cessar de manera immediata l’exercici de l’activitat i retirar la publicitat relacionada”. Exercir l’activitat sense l’habilitació està considerat com una “infracció molt greu”, que serà sancionada amb una multa des de 100.001 euros fins a 600.000 i amb la clausura de l’establiment o el cessament de l’activitat o del servei turístic.

Segons Begue, la guia va obtindre el permís de manera verbal en l’Oficina de Turisme de Vilafamés, a la qual va acudir per a informar de la seua activitat. A més, ha explicat que, per a aquesta dona, la visita era “el mitjà que emprava per a donar a conéixer el seu poble als turistes i transmetre la seua passió i els seus coneixements” però, ara, “ha hagut de retirar el tour de la plataforma, malgrat tindre moltes valoracions positives, per a evitar la multa”.

Des de la Direcció territorial de Turisme han explicat a EFE que, habitualment, quan algú no està acreditat com a guia turístic, s’obri un expedient sancionador perquè no pot actuar sense aquesta habilitació. La persona afectada, han explicat, “pot presentar al·legacions” i revertir o esmenar la situació sense arribar a la sanció, la qual, han explicat, “mai fins ara s’ha materialitzat”.

Fonts del municipi de Vilafamés han explicat que no els consta “cap activitat d’aquest tipus sol·licitada per la guia”, ja que el municipi “compta amb una plantilla de dues guies treballant a l’Oficina de Turisme, a través de la qual s’ofereixen visites guiades a grups superiors a les 8 persones en el conjunt històric”. El recorregut que realitzen les guies professionals comprén el nucli històric –declarat BIC– iuna visita a l’Església de l’Assumpció i al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni.

Comparteix

Icona de pantalla completa