El govern espanyol aprova el decret llei per a traure Franco del Valle de los Caídos

La vicepresidenta de l'executiu, Carmen Calvo, considera que és una mesura que permetrà "dignificar la vida democràtica" i tancar un capítol fins ara obert
/ València
24 agost 2018 13:55h
El dictador Francisco Franco està enterrat al Valle de los Caídos des del 23 de novembre de 1975.

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres en el Consell de Ministres el decret llei que permetrà exhumar les restes del dictador Francisco Franco que, a hores d'ara, es troba soterrat al Valle de los Caídos. La mesura l'ha anunciada la vicepresidenta de l'executiu, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior a la reunió i ha manifestat que "dignifica la vida democràtica i permet tancar una circumstància que no pot seguir oberta". 

Aquest decret haurà de ser validat pel Congrés dels Diputats en majoria simple. El govern de Sánchez és conscient que aquest tràmit no s'engegarà a partir de setembre perquè es tracta d'un procés llarg en què s'espera que la família del dictador faça al·legacions a l'Ajuntament de Madrid i al Valle de los Caídos.

L'acord preveu que, a partir del dia 31 d'agost, es donaran 15 dies a la família perquè diga on vol que siga enterrat. Si no es pronuncia, el govern espanyol serà qui ho decidirà. La vicepresident del govern espanyol, Carmen Calvo, ha garantit que seria un lloc "digne i respectuós".

El decret s'haurà de convalidar al Congrés en el termini de 30 dies. Calvo preveu que l'exhumació es faça efectiva a finals d'any. La vicepresidenta ha explicat que en la tramitació de la modificació de la llei es podrà parlar amb tots els grups d'altres aspectes a millorar de la llei, on hi podria tindre cabuda la petició de diversos grups d'anul·lar les sentències franquistes.

next