Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient recorda que està prohibit utilitzar barbacoes portàtils en les zones forestals

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a través de la Direcció General de Prevenció d’Incendis, ha recordat a la ciutadania que no s’han d’usar barbacoes portàtils en les zones forestals davant la prohibició d’encendre foc malgrat que en diferents superfícies comercials s’ofereixen com a articles vàlids per al seu ús en la muntanya.

La directora general de Prevenció d’Incendis, Delia Álvarez, ha remarcat que “hem de tindre absolutament clar que, tant durant el període estival com fora d’ell, encendre una barbacoa enmig del camp és tota una temeritat que podria derivar en un incendi forestal amb terribles conseqüències”. Per això, des de la conselleria es proposa com a alternativa la preparació de menús de menjar fred, compostos per plats cuinats a casa o elaborats in situ i que arriben al camp en portaviandes i neveres, de manera que s’evite que els usuaris encenguen foc.

Des de Medi Ambient s’ha fet insistència en aquesta recomanació durant el període estival, una temporada en què són molts els usuaris que aprofiten les vacances per a realitzar diferents activitats, com ara senderisme o escalada en la muntanya, i que sovint s’acompanyen de pícnics a l’aire lliure. No obstant això, Álvarez ha remarcat que “cal parar atenció en aquestos menjars al camp, ja que durant l’estiu el risc d’incendis s’incrementa i si els excursionistes no prenen precaucions, és possible iniciar un foc. De fet, tal com indiquen les dades del Sistema d’Informació Forestal, el 72% d’aquestos incidents es deuen a factors humans”.

Sumat a aquest suggeriment, des de la Direcció General de Prevenció d’Incendis es proposa una altra sèrie de recomanacions amb la finalitat que els menjars al camp siguen totalment segurs. No encendre foc, apagar bé les puntes de cigarret, no llançar-les mai a terra i dipositar les deixalles als contenidors corresponents són algunes senzilles actuacions que ajuden a protegir les zones forestals, la seua fauna, la seua flora i tota la ciutadania.

Des de l’administració també recorden que “una intervenció ràpida pot evitar un gran incendi” i que “els primers minuts són fonamentals per a impedir que es propague i atallar-lo com més prompte millor”. Per això, demanen a la ciutadania que si es produeix un incendi o hi ha algun indici d’inici del foc es telefone ràpidament al 112.

Comparteix

Icona de pantalla completa