Diari La Veu del País Valencià
Els assalariats valencians disposen de 454 euros menys per a gastar que fa dos anys

L’assalariat mitjà valencià disposa de 454 euros menys per a gastar que fa dos anys, ja que el poder adquisitiu dels valencians ha caigut un 2,5% en els últims dos exercicis.

En el cas del conjunt de l’Estat, el poder adquisitiu ha caigut un 2,3% en el mateix període. Això implica que al llarg de l’any tenen una mitjana de 469 euros menys per a gastar, malgrat que el salari mitjà és més elevat que mai.

Així es dedueix d’un informe amb dades del primer semestre de l’any difós aquest dimarts per l’empresa de recursos humans Adecco, que detalla que el poder adquisitiu –el salari anual mitjà menys la inflació– s’ha vist afectat per la pujada dels preus en els dos últims anys, després de tres anys consecutius (2014-2016) de caigudes.

La situació del País Valencià crida especialment l’atenció perquè l’any passat el poder de compra del salari mitjà va augmentar un 0,5%. Segons es desprén de l’estudi d’Adecco, aquesta és una de les sis autonomies en què ha disminuït la puntuació pel que fa a la remuneració. Així, ha baixat quatre esglaons, fins a ocupar el lloc número 11.

Per autonomies, la capacitat de compra dels assalariats ha descendit en totes, excepte en Astúries (amb un avanç l’1%, que equival a 199 euros més a l’any) i a Navarra (un 0,1%, 20 euros a l’any).

Aquesta caiguda generalitzada del poder adquisitiu va tindre lloc malgrat que el salari mitjà del conjunt estatal al final de la primera meitat de 2018 era de 1.646 euros mensuals, la xifra més alta mai registrada i un 0,6% superior a un any abans.

Pel que fa als nous assalariats, la investigació revela que la major part de les persones que ixen de la desocupació són aturats de llarga durada, de manera que el seu nombre és el més reduït des de setembre de 2011 i és pràcticament la meitat que el màxim assolit en març de 2014.

Per tercer any consecutiu, ha augmentat el percentatge d’aturats amb prestació, fins a suposar el 57,7% del total. És la major proporció en sis anys i 5,5 punts més alta que un any arrere.

D’altra banda, segons les dades d’aquest informe d’Adecco –realitzat en col·laboració amb Barceló y Asociados i a partir de dades de l’Enquesta de Població Activa–, el nombre d’empreses que existeixen a l’estat espanyol és el major dels últims huit anys i mig.

El 7,4% dels ocupats a l’Estat treballa almenys ocasionalment des de la seua llar, enfront del 6,9% de fa un any, la qual cosa vol dir que poc més d’1 de cada 14 assalariats gaudeix d’aquesta opció. En aquest sentit, de les quasi 950.000 ocupacions creades en els últims dos anys, un 25% va correspondre a teletreballadors.

Comparteix

Icona de pantalla completa