Bunyol, a punt per a reeditar la seua batalla més internacional: la Tomatina

Unes 22.000 persones podran gaudir aquest dimecres del llançament de 145.000 quilos de tomaques maduresvideo
/ València
28 agost 2018 01:00h
Entre les nacionalitats de les persones que han adquirit ja la seua entrada figuren espanyols, anglesos, nord-americans, francesos i australians.

La localitat valenciana de Bunyol ultima ja els preparatius per a la "batalla de la tomaca" més internacional, la Tomatina, que com cada últim dimecres d'agost tenyirà demà els carrers d'aquesta població amb 145.000 quilos d'aquest fruit.

La cooperativa castellonenca de La Llosa ha carregat aquest matí en set camions un total de 540 caixons amb milers de tomaques de la varietat "pera roma" que es llançaran en els carrers de Bunyol i que estan "supermadurs" perquè quan es llancen ningú resulte danyat.

El gerent de la cooperativa, José Ramón Mechó, ha explicat que les tomaques procedeixen de Xilxes, La Llosa, Moncofa, Almenara, Benicarló i Hellín i que si no s'utilitzaren per a la Tomatina, es quedarien en el camp sense agafar, perquè no són vàlides per a la venda en fresc ni per a conserva. El regidor de la Tomatina, Rafael Pérez, ha explicat a EFE que a partir de les cinc d'aquesta vesprada els veïns procediran a tapar amb plàstics les seues balconades i façanes, de manera que aquesta nit quede tot "ben tancat perquè no entre la tomaca".

A les 23 hores s'engegarà el dispositiu de la Tomatina, per a la qual encara es poden adquirir algunes de les últimes entrades de les 17.000 posades a la venda. A aquestes cal sumar les 5.000 entrades gratuïtes per als veïns de Bunyol i, per tant, seran unes 22.000 persones les que podran gaudir de la festa.

El regidor ha precisat que avui ixen a la venda 1.500 entrades, que es podran adquirir fins a just abans del començament de la Tomatina, a les 11 del matí, i ha assegurat que en "falten molt poques per vendre". Entre les nacionalitats de les persones que han adquirit ja la seua entrada figuren espanyols, anglesos, nord-americans, francesos i australians. "Tenim moltes ganes que arribe la Tomatina, portem treballant molt de temps, que la gent vinga a gaudir i tot isca bé", ha indicat Pérez abans d'acudir a La Llosa a pels camions carregats de tomaques.

A més, entre les novetats d'enguany, figuren la instal·lació de 'Punts Violeta' contra les agressions sexuals i la posada en marxa d'una aplicació informàtica per a dispositius mòbils, denominada Tomatina&Go, basada en la realitat augmentada.

Més de 700 persones vetlaran per la seguretat de la festa, entre Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Autonòmica i Policia Local, Protecció Civil, seguretat privada i voluntaris, que comptaran amb un helicòpter, un hospital de campanya, dotze ambulàncies i diverses càmeres que vigilaran els enclavaments més destacats.

La festa gran de Bunyol ha estat precedida per la 'Tomatina infantil', que es va celebrar dissabte passat amb el llançament de 8.000 quilos de tomaques. La Tomatina coincideix amb la festa del patró de Bunyol, Sant Lluís Bertran, i els seus orígens es remunten a l'any 1945. Entre 1950 i 1957 va ser prohibida per les autoritats, fins que gràcies a la demanda dels veïns es va reinstaurar de forma oficial.

El passat mes d'octubre, la Comissió de Cultura del Congrés va aprovar una proposta del grup parlamentari popular relativa a la candidatura d'aquesta festa per a ser inclosa en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, una distinció de la qual ja gaudeix una altra festa valenciana, les Falles.

next