Els treballs d'exhumació de la fossa 112 de Paterna troben quatre cranis amb impacte de projectil

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, informa que han denunciat les morts als jutjats per tal de "donar justícia a les víctimes del franquisme"
/ València
29 agost 2018 01:00h
L\'inici dels treballs d\'exhumació de la fossa 112 del cementeri municipal de Paterna van ser el 20 d\'agost.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, s'ha personat al jutjat de Paterna juntament amb els experts arqueòlegs d'ArqueoAntro Alejandro Calp i Javier Iglesias i la presidenta de l'Associació de Familiars de les Víctimes, Carmen Gómez, per a testificar l'aparició de cossos en la fossa 112.

Els treballs d'exhumació van començar el dilluns 20 d'agost i des de principis d'aquesta setmana van començar els treballs amb pinzells per a deixar al descobert les restes òssies. Les obres d'excavació i exhumació, finançades per la Diputació de València i a càrrec de l'equip d'ArqueoAntro, esperen trobar entorn de 100 afusellats durant la repressió franquista. De moment, l'equip d'ArqueoAntro ha trobat quatre cranis amb impacte de projectil i calç, que confirma evidències clares de mort per violència. "Ens hem personat al jutjat de Paterna per a denunciar aquestes morts, perquè el nostre objectiu és que les exhumacions siguen judicials i que per fi puguem donar-li justícia a les víctimes del franquisme", ha manifestat la diputada Rosa Pérez. A més, ha afirmat que "estem treballant per a retornar la dignitat a aquest país" i ha afegit que les administracions públiques han de tindre un paper fonamental en l'exhumació dels cossos".

Pel que fa als treballs en la fossa 112, després de delimitar el contorn l'equip d'experts ha excavat les parets cobertes de calç per a extraure les restes humanes. Així, els arqueòlegs han localitzat quatre cranis fracturats enmig d'una massa d'ossos i roba en descomposició, però s'esperen localitzar entorn de 100 víctimes assassinades procedents en la seua gran majoria de les comarques de la Safor i la Ribera i de nombroses localitats de la demarcació de València, com ara Tavernes de la Valldigna, Cullera, Albalat, Sollana, Carlet, Castelló de la Ribera, l'Alcúdia, Manises, Torrent, Paterna, Puçol, Silla, Oliva, Sagunt, Sueca, Alberic, Alcàsser, Alginet, Alaquàs, Benifaió i Beniparrell.

next