Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez proposa que el Valle de los Caídos es convertisca en un cementeri civil

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l’executiu vol convertir el Valle de los Caídos en un cementeri civil i que així ho plantejarà a la resta de grups polítics en la tramitació del projecte de llei de reforma de la Llei de Memòria Històrica. El PSOE canvia de parer, ja que, fins ara, havia defensat que l’espai s’havia de convertir en un “lloc de reconciliació” un cop s’exhumaren les restes del dictador Francisco Franco. Tot i això, Sánchez ha avançat en roda de premsa des de Bolívia que volen que siga un “espai de repòs” per a les víctimes allà enterrades.

Paral·lelament, el govern espanyol vol impulsar la creació d’una Comissió de la Veritat sobre les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Segons Sánchez, hauria de ser una comissió “al més plural possible amb totes les perspectives històriques” i que servira per a “tancar totes les ferides que encara es pateixen a Espanya”. Sobre l’exhumació de Franco, Sánchez ha defensat que “cap democràcia pot rendir tribut a un dictador”.

En la proposició no de llei impulsada pels socialistes al Congrés en maig de 2017 advocaven perquè el Valle de los Caídos fóra un lloc de “reconciliació”. Concretament, els socialistes apuntaven que calia “resignificar” la funció de l’espai perquè deixe de ser un lloc de la “memòria franquista i nacionalcatòlica” i reconvertir-lo en un espai per a la “cultura de la reconciliació, la memòria col·lectiva democràtica i de “dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura”. I el mateix mantenien en la proposició de llei registrada al Congrés en desembre de 2017 per a reformar la Llei de Memòria Històrica de 2007, elaborada en la legislatura de José Luís Rodríguez Zapatero.

En roda de premsa des de Bolívia, el president espanyol ha exposat un canvi de posicionament i ha explicat que defensaran al Congrés que no siga un lloc de “reconciliació” sinó simplement un cementeri civil que acollisca les restes de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. A dins del recinte del Valle de los Caídos hi ha una basílica i també una gran creu però Sánchez no ha aclarit què caldria fer amb aquestos elements catòlics.

Aquesta proposta és la que plantejaran els socialistes un cop s’haja convalidat el decret llei per a l’exhumació de Franco i comence la fase de tramitació del projecte de llei per a reformar amb més profunditat la Llei de Memòria Històrica. Sánchez ha deixat clar que aquest serà el posicionament del govern espanyol però que vol esperar a saber l’opinió de la resta de grups parlamentaris.

Entre els projectes sobre memòria històrica del PSOE també hi ha la creació d’una Comissió de la Veritat. Un compromís que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ja va avançar a la seua primera compareixença al Congrés en el mes de juliol i que ara el president espanyol ha refermat. “Veurem quins fruits ixen del debat que sorgirà després de convalidar la Llei de Memòria Històrica però la voluntat del govern és crear aquesta comissió i que siga al més plural possible amb totes les perspectives històriques i que a partir d’ací tanquen totes les ferides que encara es pateixen al nostre país”, ha defensat Sánchez.

Comparteix

Icona de pantalla completa