Diari La Veu del País Valencià
Puig i Oltra recuperen la sintonia del Botànic i dissipen la possibilitat d’un avançament electoral

Després de la tempesta torna la calma. Una setmana després que el govern del Botànic visquera la seua primera gran crisi, la calma ha retornat al si del Consell. Amb la reunió celebrada fora d’agenda aquest dimecres al matí al Palau de la Generalitat, el president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra han volgut donar per tancada la crisi i transmetre una imatge d’estabilitat del seu govern.

Malgrat que ni Puig ni Oltra han fet declaracions als mitjans, fonts dels seus dos equips han traslladat que la reunió s’ha celebrat en un clima “cordial” i que l’objectiu de la trobada no era abordar les diferències que el PSPV i Compromís han fet paleses pel vot favorable de la Generalitat al Consell de Política Fiscal i Financera, que va servir per a avalar la nova senda del dèficit, o per l’anunci de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, de la instal·lació d’una comissaria especialitzada en violència masclista a la Ciutat de la Justícia i no al Centre Dona 24 hores com advoca la Conselleria d’Igualtat.

De fet, fonts oficials han explicat que durant l’hora que han conversat Puig i Oltra, el president i la vicepresidenta han aprofitat per a tractar assumptes com el debat de Política General (que se celebrarà l’11 de setembre a les Corts) o els pressupostos de la Generalitat de 2019. La realitat, però, és que sí que s’ha parlat també de les qüestions que la setmana passada van crispar la relació entre el PSPV i Compromís, si no del fons de les qüestions, almenys sí de les formes en què es prenen algunes decisions “perquè en un futur no torne a passar”.

Així ho ha explicat Oltra en una entrevista al programa À Punt Directe, on també ha aprofitat per a restar importància a les diferències entre socialistes i nacionalistes. “És bo que hi haja diversitat d’opinió i més en un govern plural sostingut per tres formacions polítiques. A la política ens falta cultura de debat i de l’acord”, ha manifestat la també consellera d’Igualtat a l’entrevista. A més, ha volgut deixar clar que durant la trobada mantinguda amb Puig no hi ha hagut espai “per als retrets”, atés que un dels signes del Botànic sempre ha sigut “la lleialtat” entre tots els membres que integren el Consell.

La coportaveu de Compromís ha tractat de fer visible la bona salut del govern del Botànic afirmant que ara com ara tornaria a firmar l’acord “sense pensar-s’ho ni un segon”. “El treball està eixint endavant, la gent està notant que les seues vides han canviat després de tres anys”, ha explicat. En aquest sentit, Oltra ha repetit en diverses ocasions que per a ella aquest govern “és el més estable de la història de l’autogovern” i que gran part de les iniciatives parlamentàries han sigut aprovades per dos terços de la cambra. “Això suposa un consens molt ampli i un esforç per mantindre un diàleg amb diferents formacions polítiques, com ara Ciutadans”, ha indicat.

Contrària a l’avançament electoral

Avançar o no les eleccions valencianes. Aquest ha sigut un dels dilemes que els socialistes s’han plantejat aquest estiu després de l’arribada del seu líder Pedro Sánchez a la Moncloa. No obstant això, Oltra ha descartat aquest escenari i ha insinuat que Puig tampoc n’és partidari. “Aquest assumpte no l’hem abordat a la reunió perquè ja ho hem parlat en altres ocasions. No és un tema que estiga sobre la taula”, ha assegurat Oltra, qui ha argumentat que un avançament electoral “impediria aprovar moltes lleis” que l’actual Consell té pendents.

Però, sobretot per a Oltra, el gran motiu de pes perquè el president Puig no faça ús de la seua prerrogativa de convocar eleccions és que el govern del Botànic “no té dret a privar els valencians i valencianes d’un govern com aquest”. “El millor govern de la història de l’autogovern valencià”, ha dit.

L’esclat a Twitter

Pel que fa a les piulades que va fer després de conéixer la iniciativa de la comissaria de violència de gènere anunciada per la consellera de Justícia, la vicepresidenta ha reconegut que “no ho va fer a corre-cuita” i que ho va repensar abans de publicar-ho. La vicepresidenta ha assenyalat que el seu projecte d’una oficina de denúncies al Centre Dona 24 hores continua en peu, atés que ja ha acordat reunir-se amb el delegat de govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, en les properes setmanes.

Segons Oltra el seu projecte té més solidesa que l’impulsat per Bravo la setmana passada, “que encarà està un poc en l’aire”, va dir. A més, compta amb l’aval dels professionals que treballen acompanyant les víctimes de la violència masclista i de gènere, ja que està fet perquè aquestes se senten més “arropades” i “còmodes” quan denuncien el seu agressor. “Hem aconseguit que un 60% de les dones denuncien i això és una bona notícia. El que volem ara és continuar per aquest camí”, ha assegurat. També ha volgut posar èmfasi en la consolidació del Pacte contra la Violència de Gènere, signat l’any passat, en el qual més de 60 entitats d’arreu el territori s’han compromés a lluitar contra aquesta xacra.

Comparteix

Icona de pantalla completa