Diari La Veu del País Valencià
Els cossos de la fossa 112 es trauran la pròxima setmana després que el jutge haja arxivat la causa

Un jutjat de Paterna (l’Horta Oest) ha decretat el sobreseïment lliure i l’arxiu de les diligències per la troballa de diversos cossos en la fossa 112 del cementeri municipal d’aquesta localitat, on els arqueòlegs que duen a terme les labors d’exhumació tenen previst començar a retirar els ossos trobats a partir de la setmana vinent.

Segons l’acte del Jutjat d’Instrucció número 4 a què ha tingut accés EFE, la mèdica forense havia de constatar que en la fossa no hi ha restes de cossos recents “que no corresponguen amb el context històric en el marc de com s’ha autoritzat l’exhumació” i ha informat que els cranis trobats amb un impacte de projectil “poden tindre una data superior a vint anys”.

“S’han trobat 67 cadàvers i s’espera trobar més de 2.000. Pressuposen indicis i no meres sospites que es tracta de represaliats de la guerra civil i la dictadura, motiu pel qual no existeix raó per a continuar amb la present investigació”, prossegueix el text.

El jutge argumenta el sobreseïment de la causa en què “les troballes dels cossos tenen lloc en 2018, per la qual cosa han transcorregut aproximadament 70 anys, temps que supera el de prescripció” del Codi Penal.

El jutjat respon així a la denúncia presentada dilluns passat per la diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo; la presidenta de l’Associació de Familiars de les Víctimes de la Fossa 112, Carmen Gómez, i els membres de l’empresa encarregada de l’exhumació ArqueoAntro, Javier Iglesias i Alex Calp.

La denúncia va vindre motivada per l’aparició d’almenys quatre cranis “amb fractures evidents compatibles amb l’impacte de projectil i signes de violència” en la citada fossa.

Segons ha explicat a EFE Iglesias, director antropòleg de l’empresa, el jutjat “no ha atés” la seua reclamació perquè saben que han prescrit tot i que “es tracta d’una violació de drets”.

D’altra banda, Garijo ha explicat a EFE que seran les famílies de les víctimes les que han de decidir si recorren o no la decisió del jutjat, una qüestió que podrien acordar aquest divendres després d’una reunió que tenen prevista.

La presidenta de l’associació ha avançat a EFE que “quasi segur” decidiran no seguir la via judicial perquè són conscients que “el recorregut davant la justícia és pràcticament nul perquè si la Llei d’Amnistia del 77 no canvia, els crims prescriuen als vint anys”.

Gómez, que ha instat a “fer un pas avant per a canviar certes parts” d’eixa norma, ha reconegut que, encara que estan “decebuts”, s’imaginaven la decisió del jutjat perquè “en totes les fosses han fet el mateix”.

Iglesias ha indicat que ara han d’iniciar-se els treballs propis d’exhumació dels cossos trobats en la Fossa 112, on esperen trobar-ne un centenar, i que a partir d’aquest divendres començaran a llevar “el segment de damunt de la calç perquè també cal documentar-lo”.

“Sabem que la calç la posaven per a ocultar els cossos encara que antropològicament ens ve genial perquè es mantenen”, ha indicat i ha desitjat poder començar a traure cossos a partir de dimecres perquè van “amb el temps just” i a més la veïna fossa 128 “està restant personal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa