Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol i els agents socials acorden el reconeixement de les malalties professionals de les ‘kellys’

La Mesa de l’Ocupació de Qualitat en l’Hostaleria, presidida per la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, i amb la presència dels agents socials i les diferents autonomies, ha aprovat el reconeixement d’un grup de malalties professionals per al col·lectiu de les cambreres de pis, relacionades amb determinats moviments repetitius en braços i mans propis del seu treball, segons una nota distribuïda pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Perquè aquest acord s’implante al més prompte possible, la Mesa ha acordat que la Direcció general d’Ordenació de la Seguretat Social –organisme depenent del Ministeri– “emeta una resolució perquè les mútues apliquen el reconeixement de manera immediata, fins que es produïsca la modificació del Reial Decret 1299/2006, de 10 de novembre, que aprova el quadre de malalties professionals en el Sistema de Seguretat Social”, asseguren des de la Moncloa.

Aquest reconeixement de les malalties professionals per a les cambreres de pis dóna resposta a una demanda històrica d’aquest col·lectiu de treballadores.

Així mateix, la Mesa valorarà la inclusió d’una llista complementària de malalties patides pels qui presten serveis en aquest sector i sobre les quals se sospita un origen professional, com són les dors-lumbars, cervicals, hèrnies i d’altres.

En matèria de prevenció de riscos laborals s’ha plantejat “la necessitat d’elaborar una guia pràctica per a avaluar els riscos laborals en el sector de l’hostaleria, que atén de forma singular a riscos ergonòmics i psicosocials (càrregues físiques i mentals)”.

Finalment, i quant a la formació de les kellys, s’ha acordat constituir un Grup de Treball que analitze i propose mesures adreçades a la seua qualificació i requalificació professional i formació en matèria preventiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa