Diari La Veu del País Valencià
Puig defensa l’operatiu d’extinció de Llutxent i avança que el Consell fixarà dimarts les ajudes als afectats

La gestió de l’incendi de Llutxent (la Vall d’Albaida) ha centrat la primera i única sessió de la diputació permanent de les Corts celebrada en aquest estiu de 2018. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut en la diputació permanent (l’òrgan que està actiu en agost a les Corts), tal com ho va demanar el PPCV, per a donar explicacions sobre quines mesures es van dur a terme durant la catàstrofe, quines polítiques de prevenció d’incendis estan engegant i quines ajudes rebran els afectats. Aquesta ha sigut la primera vegada que un president compareix en la diputació permanent del parlament valencià per a abordar una qüestió específica.

Així, Puig ha defensat aquest divendres que l’operatiu que es va dur a terme en l’incendi de la localitat de la Vall d’Albaida va ser “encertat” en la coordinació, en la disposició de mitjans i en la gestió de les persones que es trobaven a prop de les flames. “El gran èxit d’aquest incendi per a nosaltres és que no hi haja pèrdues humanes, un aspecte que estem veient que en altres països, com Grècia i Portugal, afectats també per incendis es complica molt més”, ha manifestat Puig.

En aquest sentit el president ha explicat que 3.000 persones van ser evacuades 24 hores abans d’arribar el foc als seus habitatges i que es va prestar especial atenció a les persones amb mobilitat reduïda, que van ser traslladades a una residència del municipi de Carlet (la Ribera Alta).

Malgrat que ha reconegut que no “existeixen fórmules màgiques” per a lluitar contra el foc, Puig ha indicat que en aquestos darrers anys s’ha avançat molt a l’hora de respondre a les emergències. “S’ha incrementat un 9,45% el pressupost d’emergències respecte a 2017”, ha celebrat el president socialista.

El PPCV i Ciutadans critiquen la gestió

Les explicacions de Puig no han sigut suficients per als partits de l’oposició. El diputat popular Luis Santamaría ha titllat de “patètica” la gestió d’emergències del Botànic en aquestos darrers tres anys: “Vosté no és un bon referent per a parlar d’incendis. Dir que s’ha guanyat la batalla quan 40 famílies han perdut les seues viviendes és abusar de les declaracions triomfalistes”.

En els mateixos termes s’ha pronunciat la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, qui ha criticat la “falta d’inversió en equipaments” així com l’absència de protocols per a afrontar aquest tipus de situacions. “A hores d’ara, els únics que protegeixen els nostres boscos són els cossos d’emergències que fan un treball brillant”, ha asseverat.

Les ajudes s’aprovaran aquest dimarts

El proper dimarts el Consell celebrarà un ple extraordinari per a decidir quin tipus d’ajudes rebran els damnificats. Puig ja ha avançat que la intenció del govern valencià és aprovar ajudes perquè els municipis puguen fer una estimació de danys en béns públics, instal·lacions i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents als forestals.

També ha anunciat que es donarà cobertura als danys mobles i immobles de particulars, persones físiques i jurídiques que no estiguen cobertes pel sistema d’assegurances. El cap del Consell ha volgut tornar a ratificar el seu compromís com a president que els municipis i les persones afectades comptaran amb el suport de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa