Diari La Veu del País Valencià
Les Corts es van avançar als plans de Juncker: el parlament va demanar en 2016 i 2018 fixar l’horari d’estiu

La proposta de la Comissió Europea de deixar fixat l’horari d’estiu va arribar com una sorpresa aquest divendres. Malgrat que aquesta sempre ha sigut una qüestió debatuda entre la societat, mai no s’havia donat un pas decisiu. El president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, va fer l’anunci després de realitzar una enquesta, no vinculant, en què el 84% dels votants es mostra a favor de mantindre l’horari estival. La decisió final de canviar o no l’horari quedarà en mans dels estats membres de la Unió Europea; en el cas de l’estat espanyol es crearà un comité d’experts per a estudiar quina és la millor alternativa, tal com va manifestar el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres.

Al País Valencià és evident que l’horari d’estiu comporta una sèrie de beneficis econòmics i socials. De fet, les Corts ja han demanat en dos ocasions en el que va de legislatura consolidar l’horari d’estiu. L’any 2016 el parlament valencià no només es va sumar a la proposta d’eliminar l’horari d’hivern, sinó que a més va instar el govern espanyol a obrir un debat social i a adoptar les mesures corresponents sobre el fus horari.

En una declaració institucional signada per tots els grups parlamentaris, el parlament valencià assumia el text de la declaració del Parlament de Balears, que recollia “els beneficis de gaudir de més claror quan s’acaben les obligacions diàries”.

Així mateix, el document assenyalava la possibilitat de dur a terme activitats a l’aire lliure, juntament amb un augment de vendes per al xicotet i mitjà comerç; l’estalvi energètic, i la desestacionalització turística.

“És innegable que en el territori valencià mantindre el fus horari d’estiu tindria beneficis socials i econòmics: la nostra ubicació geogràfica ho demana per a aprofitar més les hores de sol a les vesprades durant els dies d’hivern”, indicava la declaració.

D’altra banda, en març de 2018, la comissió parlamentària d’Assumptes Europeus aprovava, a proposta de Compromís, demanar al Consell que instara les institucions europees a modificar la normativa per a posar fi al canvi actual d’horari d’estiu a hivern.

La iniciativa, aprovada amb els vots de tots els grups –excepte l’abstenció del PP–, demanava enviar l’acord al Congrés dels Diputats, al Senat, a la Comissió de Transport del Parlament Europeu i a tots els europarlamentaris espanyols. Els populars van justificar la seua abstenció al·legant que el Parlament Europeu acaba d’aprovar que es fera un estudi exhaustiu sobre una possible revisió de la normativa europea que marca el canvi horari.

La Generalitat, partidària de no canviar l’horari d’estiu

Des de la Conselleria d’Economia Sostenible van apuntar a Europa Press que els pareix “bé” la decisió de la Comissió Europea de mantindre l’horari d’estiu, atés que el possible estalvi energètic que es pot produir “no és significatiu a nivell global del conjunt de sectors” i, per tant, no creu que siga motiu suficient per a mantindre el canvi d’horari.

Per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, és “positiu” per al sector turístic que es mantinga el denominat horari d’estiu perquè es guanyen hores de llum i, per tant, temps d’oci, segons han indicat fonts del seu departament.

“Som llum i Mediterrani, tenim un bon clima i moltes hores de sol que, sens dubte, beneficien el sector turístic durant tot l’any”. Per aquesta raó, “mantindre aquest horari estaria en línia amb la nostra estratègia per a desestacionalitzar el turisme i tindre més temps per a oferir productes turístics que puguen resultar atractius per a altres mercats internacionals que no tenen el nostre clima i llum”, va manifestar.

Comparteix

Icona de pantalla completa