Diari La Veu del País Valencià
Mor Maria Teresa Oller, destacada investigadora de la música tradicional durant el segle XX

Maria Teresa Oller Benlloch (València, 1920), una de les grans investigadores de la música tradicional valenciana, va morir aquest diumenge a València amb 98 anys.

La investigadora va jugar un paper cabdal en la tasca de recuperació i recopilació de la música tradicional valenciana gràcies als seus treballs de camp junt amb el compositor Manuel Palau qui dirigia en la dècada dels 50 del segle passat la publicació Cuadernos de música folklórica valenciana que editava la Institució Alfons el Magnànim. Alumna de Palau al Conservatori Superior de Música de València, Oller va mamprendre des d’aleshores una tasca musicològica destacada, desplaçant-se a les comarques per a documentar les manifestacions tradicionals com ara el fandango del Palomar i les danses de Bèlgida, a la Vall d’Albaida, els tocs i les danses de la Festa d’Algemesí i la dansa dels Porrots de Silla.

Ja en la dècada dels 70 va formar part de l’equip d’investigadors que encapçalava Salvador Seguí on va coincidir amb un altre destacat investigador, Fermin Pardo. El Magnànim, però, va publicar en 1980 el Cancionero musical de la província de València, un gran volum de recopilació de melodies tradicionals valencianes en què va participar Oller.

A partir de 1988, Oller i Pardo es retroben i mamprenen la investigació sobre els mayos arreu de les comarques valencianes.

Maria Teresa Oller era membre de la Reial Acadèmia de Sant Carles, una “dona infatigable” tal com la va qualificar aquest dilluns l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, (AVL) a través d’un comunicat al seu compte de Facebook. L’AVL, qui li va retre un homenatge aquest 2017, va destacar que gràcies a les investigacions d’Oller des de les mitjanies del segle XX, “es va donar a conéixer a moltes generacions un repertori immens de la nostra música tradicional valenciana. Sense la seua llavor, moltes veus actuals no tindrien què cantar”.

Homenatge de l’AVL a la musicòloga Maria Teresa Oller. / AVL

Comparteix

Icona de pantalla completa