Diari La Veu del País Valencià
La gala de les Arts Escèniques Valencianes entregarà 17 guardons per a reconéixer el talent en el teatre

Una gala “àgil, fresca i que ajude a donar a conéixer el sector”. Així serà, en paraules del conseller de Cultura, la cerimònia d’entrega dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes. El conseller Vicent Marzà, que l’ha definida també com “una gala de recuperació”, ha presentat aquest dimarts els detalls d’aquest esdeveniment juntament amb el director adjunt de les Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, i el director de la gala, Santiago Sánchez, en una roda de premsa al vestíbul del Teatre Principal de València.

Serà en aquest mateix teatre on tindrà lloc l’entrega dels premis el dilluns 1 d’octubre. L’hora, però, està encara per ajustar, ja que la gala es retransmetrà en directe i en prime time per À Punt, un lloc a la graella que està acabant-se de concretar. Tant Marzà com García han volgut destacar el paper de la televisió pública valenciana en aquesta entrega dels premis, actuant com a “corretja de transmissió a la societat valenciana”.

16 categories competitives i un premi d’honor

Els premis consten de 16 categories competitives i d’un premi d’honor a la trajectòria. Cadascuna d’aquestes categories tindrà tres finalistes, “tot i que potser en el cas dels millors espectacles de dansa i teatre en tinguen quatre o cinc”, ha avançat García.

Segons ha explicat el director adjunt de les Arts Escèniques de l’IVC, les categories s’han agrupat en diferents blocs temàtics. Per ordre cronològic de la cerimònia, aquesta començarà amb el lliurament dels premis a la millor direcció tant escènica com coreogràfica. Tot seguit serà el torn del bloc d’interpretació, en el qual es reconeixerà el talent del millor actor i actriu i el millor ballarí i ballarina del panorama escènic valencià.

El tercer bloc comprén el premi al millor espectacle per a xiquets, xiquetes i joves i el premi al millor espectacle de circ i arts de carrer; com ha indicat el director adjunt, aquesta és “una disciplina molt transversal”. La gala continuarà amb el bloc d’autoria, on es lliuraran els premis al millor text, a la millor versió d’adaptació i traducció i a la millor composició musical. El cinqué bloc temàtic inclou la vessant més tècnica de les arts escèniques, amb el premi a la millor escenografia, a la millor il·luminació i al millor vestuari.

Després d’aquestos cinc bloc temàtics, ja cap a la part final de la cerimònia, amb el premi d’honor es reconeixerà la trajectòria professional d’un dels artistes del panorama valencià. La gala es tancarà amb un últim bloc temàtic en què s’anunciaran les propostes escèniques guanyadores de l’estatueta pel millor espectacle de dansa i pel millor espectacle de teatre.

García ha destacat que s’ha treballat braç a braç amb el sector teatral i que la designació dels finalistes s’està fent de la manera “més horitzontal possible”. Així, d’una base de dades “amplíssima”, 11 persones representants de la MECUV (Mesa de Participació de la Cultura Valenciana) decidiran les ternes de finalistes de cada categoria. Després, un “jurat de savis” decidirà la candidatura guanyadora de cadascuna. No serà una tasca fàcil, ja que només en la categoria de Millor Actor hi ha 233 propostes; en la de directors, 138; en la de ballarines, 75, i en la d’escenògrafs, 92.

Els finalistes es donaran a conéixer la setmana vinent. A partir d’aleshores ja es podrà anunciar eixe jurat final o ‘consell de savis’. Els premis no tenen dotació econòmica, si bé García ha reiterat la seua funció de “reconéixer i visibilitzar el talent valencià”. Pel que fa al guardó, per a aquesta ‘reedició’ s’ha recuperat l’estatueta que va dissenyar Manolo Boix.

El conseller Vicent Marzà ha presentat aquest dimarts els detalls de la gala untament amb el director adjunt de les Arts Escèniques de l’IVC, Roberto García, i el director de la gala, Santiago Sánchez./ DIARI LA VEU

“Un homenatge als professionals”

Segons ha explicat Marzà, “la mateixa direcció de la gala serà un homenatge a la gent que ha estat treballant tots aquestos anys”. Estarà dirigida per Santiago Sánchez, fundador de la companyia L’Om Imprebís, i portarà el lema ‘Tots a escena!’. Per a Sánchez, la idea central és “la d’una trobada, una gran festa”. Amb aquest tots del lema es pretén fer referència “a les diferents generacions, així com a les diferents tendències i estils i, també, als diferents tipus de teatre”.

Tot i que la gala serà al Teatre Principal de València, l’organització vol remarcar que “no es fa teatre només ací: n’hi ha al carrer, a les Cases de Cultura, a les universitats…”, ha enumerat Sánchez, qui ha afegit que “el teatre només existeix mentre s’està produint” i que això “també s’ha de transmetre en la gala”.

L’humorista Rafa Alarcón, un dels participants del programa Comediants d’À Punt, serà el presentador i mestre de cerimònies. A més, hi actuarà la companyia castellonenca de teatre de carrer Visitants; Melòmans, encarregats de la línia musical de tota la gala; l’alacantina Asun Noales i la seua companyia OtraDanza; Bambalina Titelles; els ‘magnífics’ Rubén Aparici i Nacho Diago –que lliuraran un premi–, i el grup emergent Ainda Não, que fusiona la música balcànica amb altres estils. Així, aquesta serà també una gala per a donar a conéixer propostes noves.

Recuperar l’autoestima

El conseller de Cultura ha reconegut que li feia “especial il·lusió” aquesta roda de premsa, ja que “era una qüestió de justícia que es recuperaren aquestos premis”. Tot, amb l’objectiu d’ajudar a enfortir el sector de les arts escèniques, “que venia d’una situació totalment precària”. També es busca democratitzar l’accés a la cultura, que la gent vulga gaudir-ne, que s’enganxe a les emocions”. Per això cal “generar autoestima”, el leitmotiv d’aquesta roda de premsa. Així, Sánchez ha reivindicat “la necessitat d’autoestima al nostre país, perquè no es pot estimar allò que no es coneix”. “Per això la gala ha de ser una finestra oberta a tota la societat valenciana”, ha afegit. En aquesta línia, el director de la gala ha explicat que, una vegada se sàpiga quant d’espai queda disponible, es mirarà la possibilitat d’oferir butaques a la ciutadania.

La primera de tres gales

A més de recuperar aquestos premis a les arts escèniques, el Consell també n’ha creat dos de nous. Així, un cop establerta la data de la primera gala, la següent seria la dels Premis de la Generalitat de les Arts Musicals i, en últim lloc, la dels Premis de la Generalitat a l’Audiovisual; “en breu seran les presentacions”, ha assegurat Marzà. El conseller també ha avançat que seran “descentralitzades, una a Castelló i l’altra a Alacant”, ja que volen que “el conjunt del País Valencià siga capital de tota la cultura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa