Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència de València torna a rebutjar el recurs de Zaplana i confirma la presó provisional

L’Audiència de València torna a rebutjar el recurs de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana per a eixir del centre penitenciari i confirma la presó provisional acordada pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València. Així ho ha avançat a Twitter el Tribunal Superior de Justícia valencià.

La defensa del també exministre de Treball va demanar en agost per quarta vegada la seua llibertat o l’arrest domiciliari per la “deterioració acusada” de la seua salut, ja que se li va diagnosticar una leucèmia en 2015, any en què se’l va sotmetre a un trasplantament de medul·la. Tots els recursos, però, han sigut rebutjats per l’Audiència.

Els advocats, a més, han presentat diversos informes mèdics per a argumentar que la seua permanència a la presó suposa un “risc vital” per al detingut, encara que la jutgessa instructora ha rebutjat tots els recursos, per la qual cosa han recorregut a l’Audiència Provincial de València.

L’últim recurs, el que ara desestima l’Audiència, va ser presentat el passat 14 d’agost, contra la quarta negativa de la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València a la seua excarceració amb el mateix criteri que la Fiscalia, que considera que existeix risc de fugida i de destrucció de proves.

Zaplana va ingressar al centre penitenciari de Picassent (l’Horta Sud) el passat 24 de maig, després que la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València decretara presó incondicional i sense fiança contra l’expresident per risc de fugida i destrucció de proves en el marc de l’operació Erial, que investiga els presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

La defensa demana un nou examen mèdic dels forenses

La defensa de Zaplana ha sol·licitat a l’Audiència Provincial de València que els metges forenses de l’Institut de Medicina Legal que ja li van fer un examen el passat 31 de maig siguen citats a declarar després de realitzar-li un nou examen mèdic.

Així ho han plantejat els advocats de l’expresident en la vista de l’apel·lació celebrada aquest dimarts en l’Audiència, després del recurs presentat contra la quarta negativa de la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València a l’excarceració de Zaplana per “risc vital”, segons un comunicat remés per la defensa.

En la vista d’aquest dimarts, els advocats han aportat l’informe del doctor Guillermo García-Manero, que des de Houston fa un seguiment de l’analítica i evolució del pacient, així com els informes forenses realitzats fins ara i en concret l’últim informe mèdic, remés pel metge que tracta Zaplana a La Fe.

Els advocats han argumentat que la seua petició obeeix no només a raons humanitàries sinó també legals. Les mateixes fonts han assegurat que l’advocat d’Eduardo Zaplana havia acudit a l’Audiència sol·licitant empara després de les quatre negatives del Jutjat d’Instrucció i atenent al greu risc per a la vida del pacient, ja que es tracta d'”una qüestió purament humanitària”. També han assenyalat que l’última petició denegada es va realitzar en agost després de conéixer el tercer informe mèdic, que alertava de la “deterioració acusada de l’estat general” del pacient i assenyalava que “la probabilitat de presentar una infecció greu amb risc vital en els pròxims tres mesos és propera al 100%”.

La família de Zaplana ha declarat que “ja tindrà ocasió de defensar-se de les acusacions que es presenten contra ell, però encara no ha sigut jutjat i ara, per raons purament humanitàries, hauria d’estar en un lloc que no pose en perill la seua vida. És un dret que assisteix a qualsevol ciutadà o ciutadana del nostre país”.

Comparteix

Icona de pantalla completa