Diari La Veu del País Valencià
València comença a denunciar i a retirar els patinets de lloguer de les voreres

L’Ajuntament de València ha començat a retirar i a denunciar els 200 patinets elèctrics estacionats en diferents voreres dels carrers de la ciutat, després que l’empresa Lime els haja tornat a col·locar per diversos districtes aquest dimecres al matí per al seu lloguer per minuts. Així ho han confirmat a EFE fonts municipals, que han indicat que la retirada dels vehicles ha començat pel passeig Marítim i que després es continuarà pel centre de València.

Els patinets retirats per la Policia Local seran portats al dipòsit municipal, on el seu propietari podrà retirar-los després del pagament de la sanció corresponent per ocupació de l’espai públic.

L’Ajuntament de València havia donat de termini fins al matí d’aquest dimecres a l’empresa Lime perquè retirara dels carrers les dotzenes de patinets elèctrics que deixa per a llogar des de la setmana passada o seria la Policia Local qui ho fera, ja que no té l’autorització necessària per a usar la via pública i no paga la taxa corresponent per dur a terme aquesta activitat lucrativa.

Fonts municipals van recordar que existeix una disposició de la DGT que fa que els vehicles de mobilitat personal i els cicles de més de dues rodes destinats a una activitat econòmica de tipus turístic o d’oci “hauran d’obtindre prèviament una autorització de l’autoritat municipal”.

L’article 12 de l’Ordenança de Domini Públic estableix que quan es constate l’ocupació de la via pública, els agents o personal competent en inspecció formularan “la corresponent denúncia o acta d’inspecció i requeriran al titular l’autorització o concessió” perquè “procedisca voluntàriament a la retirada dels elements” i en cas contrari, els retiraran ells.

Igualment, des de l’Ajuntament van remarcar que la sanció per ocupació d’espai –no per vehicle– és de 750 euros, als que s’afigen 122 euros per intervenció per la recollida i el transport, més 1,05 euros de dipòsit per dia. Els 750 euros són per cada espai públic ocupat, amb independència del nombre de patinets disposats en ell. Per això, no serà fins que acabe el dia quan es conega el muntant final de la multa. L’empresa haurà d’abonar la multa per a recuperar les unitats requisades.

A última hora d’aquesta vesprada de dimecres s’havien requisat 48 patinets i estés 20 actes. Per aquestes 20 denúncies –corresponents a cada espai públic ocupat–, la sanció imposada ascendeix a 15.000 euros. A aquesta xifra cal sumar l’import de la retirada, de 2.440 euros.

Lime es nega a retirar els patinets

La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha explicat que la retirada ha començat a les 10.00h amb els nou patinets desplegats al Passeig Marítim. A continuació, la Policia tenia previst procedir a la confiscació de les unitats desplegades pel centre de la ciutat, on n’hi ha un major nombre.

A mitjan matí, l’empresa ha decidit enviar una furgoneta per a retirar els patinets voluntàriament, però hi ha hagut “un nou canvi de criteri” i el distribuïdor d’Europa ha ordenat a la distribuïdora valenciana, situada a Paterna, que no els retire. Per això, els agents han continuat estenent acta de sanció i confiscant les unitats situades a la plaça de la Reina. La retirada de tots els patinets desplegats per la ciutat s’ha vist facilitada per la localització GPS que ofereix l’app de l’empresa.

Menguzzato ha comentat que des del consistori pensaven “sincerament” que l’empresa retiraria de manera voluntària els patinets, “com és habitual amb les terrasses quan es produeix un requeriment policial, ja que poques vegades es dóna una negativa”. Per això ha lamentat aquest canvi d’actitud de l’empresa, a qui ha advertit que “està prenent decisions errònies si de debò volen implantar-se i comercialitzar aquest producte”. “Aquesta actitud per descomptat no ajuda”, ha remarcat. De fet, ha apuntat que hi ha locals que han estat més d’un any sense poder tindre terrassa per no complir voluntàriament l’ordre de retirada.

En qualsevol cas, ha recalcat que la confiscació dels patinets “no és per voluntat d’anar contra aquesta empresa”, sinó per a fer complir la llei. Així, ha aclarit que l’Ajuntament està a favor de l’ús de patinets elèctrics a València perquè és un transport ecològic, però “no es pot permetre que hi haja empreses que es lucren de manera diferent a la resta” i “si ocupa les voreres, que són majoritàriament per als vianants” s’ha de pagar una taxa igual que la resta dels empresaris.

Ribó avisa: “Sense llicència, no podran operar”

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha advertit aquest dimecres que les companyies que lloguen motocicletes elèctriques en la ciutat hauran d’obtenir una llicència per a l’ocupació de la via pública. “L’espai públic és de tots, tots hem de respectar les normes i hi ha normes molt clares que impedeixen que en aquests moments, mentre no hi haja l’equivalent a una llicència, que es puga utilitzar la via pública d’aquesta manera”, ha manifestat. També ha avançat que estan treballant per a fer front a aquesta situació “amb la màxima velocitat”.

Preguntat per les empreses de lloguer de motocicletes elèctriques, atés que aquest dimarts es va presentar una nova companyia que operarà a València a partir del pròxim 17 de setembre, Ribó ha explicat que “no generen les mateixes molèsties”, entre altres motius perquè utilitzen aparcaments per a motocicletes, si bé ha indicat que també “hauran de presentar una llicència semblant per a ocupació de la via pública”.

Comparteix

Icona de pantalla completa