Diari La Veu del País Valencià
Benidorm consolida un model hoteler basat en la ‘precarietat laboral’
RedactaVeu / Benidorm

Benidorm manté un nivell d’activitat hotelera molt alt fins i tot en un mes que, tradicionalment, els resultats són menys bons. Cal significar un alt percentatge d’ocupació i pernoctacions que es tradueixen que els ingressos per habitació (dada autonòmica) han pujat un 3’4%, amb un volum de pernoctacions que supera folgadament el mig milió, que fa presagiar excel·lents resultats en temporada alta.

Per a CCOO PV, no és cert afirmar que la rendibilitat hotelera està descendint, sobretot comparant les dades de les temporades de plena crisi (2008-2009) en les quals el volum d’ocupació en comparació de l’activitat (pernoctacions) i la dada d’ingressos per habitació són superiors en l’actualitat. Especialment quan arrosseguem molts anys de precarització sistemàtica de l’ocupació, de substitució de l’ocupació de qualitat per ocupació temporal, parcial o discontínua; el que produeix el miratge d’un augment quantitatiu de l’ocupació però qualitativament pitjor. Durant aquest mes, la contractació temporal segueix en nivells d’abús (91’5%) el que suposa consolidar un sistema econòmic insostenible i injust.

Aquest panorama ens permet afirmar, una vegada més, “que la rendibilitat de la destinació és capdavantera, que l’índex d’activitat està entre els més alts del país, però que el volum d’ocupació s’estabilitza en un nivell de clara insuficiència. L’ocupació i la seua qualitat, se segueixen emprant per a millorar la rendibilitat del servei. Una vegada més, l’estratègia de bona part de l’empresariat sacrifica qualitat en el servei i drets laborals per a augmentar la rendibilitat econòmica”, han assegurat des del sindicat CCOO PV.

Les condicions de treball continuen marcades per la inestabilitat, la temporalitat i la contractació parcial (encara que amb jornades completes o superiors a la màxima legal); açò és, molt allunyades del que es podria anomenar dignitat, al que s’uneix una economia submergida galopant que s’amaga després de la contractació temporal i formativa, així com la creixent externalització de serveis com la neteja d’habitacions, que fa insostenible i irresponsable socialment aquest model turístic ‘low cost’.

Comparteix

Icona de pantalla completa