Diari La Veu del País Valencià
Una empresa d’Alacant especialitzada en la cria d’insectes rebrà 16 milions d’una firma d’inversió

Moira Capital Partners, una firma d’inversió liderada per Javier Loizaga, s’ha unit a l’entomòleg i investigador de la Universitat d’Alacant (UA) Santos Rojo i ha compromés una inversió de 16 milions d’euros a BioFlyTech, l’empresa de base tecnològica de la UA especialitzada en la cria artificial controlada d’insectes per a la seua conversió en proteïnes i greixos d’alta qualitat.

Segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat, l’objectiu és convertir-la en “una de les majors companyies europees de producció industrial d’insectes”. Es tracta de l’aposta “més potent” duta a terme en aquest sector emergent a l’estat espanyol.

Fundada en 2012 pel professor de la UA Santos Rojo i el seu equip de recerca, la companyia BioFlyTech rep així “el suport necessari per a convertir-se en el més important productor espanyol de proteïnes d’insecte, que, conforme a la normativa vigent, estaran dirigides a convertir-se en un ingredient essencial –proteïna animal– dels pinsos per a peixos de piscifactories, substituint o complementant les farines de peix”.

En concret, BioFlyTech s’ha especialitzat en la cria artificial de diferents tipus d’insectes dípters i en particular de la mosca soldat negra. Es tracta d’un dels insectes amb “major potencial” per a la seua producció industrial gràcies a “la seua enorme capacitat de reproducció, la rapidesa en el seu creixement, la seua capacitat per a processar una increïble gamma de subproductes i l’elevat percentatge de proteïna d’alta qualitat que produeix”. Aquesta espècie no pica ni està involucrada en la transmissió de cap tipus de malaltia a l’ésser humà, animals o plantes.

Fases de la inversió

Moira Capital aportarà, en una primera fase, sis milions d’euros a BioFlyTech per a construir i posar en marxa la planta de producció industrial d’insectes més gran a tot l’Estat, que té prevista una producció de quasi 1.000 tones anuals de proteïna d’insecte. A més, la planta tindrà una capacitat de processament d’unes 9.000 tones de residus vegetals.

Després d’aquesta primera fase, la firma realitzarà una segona ampliació de capital de 10 milions d’euros, amb la qual, en 2019, Moira assolirà el 80% del capital de BioFlyTech, amb l’objectiu d’invertir en la construcció de noves plantes industrials i instal·lacions de cria de larves. Això permetrà, en un termini de sis anys, la producció de més de 20.000 tones de proteïna animal i 5.000 tones de greix animal d’alta qualitat.

Aplicació en l’aqüicultura

La destinació principal d’aquestes proteïnes i greixos serà la seua utilització en aqüicultura, que comptarà així amb un nou ingredient que la seua traçabilitat, homogeneïtat i alt contingut proteic “són molt valorats”, segons la UA.

El mercat de les piscifactories suposa actualment més del 50% del peix consumit en l’àmbit mundial i té en les farines de peix de les seues dietes un factor limitadors “per la seua creixent escassetat, volatilitat, decreixent qualitat i cost”. D’aquesta manera, BioFlyTech espera aconseguir unes vendes aproximades d’uns 40 milions d’euros en 2024.

“Entre els avantatges que té la tecnologia que proposa BioFlyTech està la transformació de residus i subproductes de la indústria agroalimentària en una nova font de proteïnes i altres components de valor afegit. L’objectiu és contribuir amb enorme eficàcia a l’optimització de recursos i a la reducció o eliminació de la problemàtica associada a la producció ramadera tradicional com l’ús de l’espai, la despesa d’aigua i la producció de gasos hivernacle, entre d’altres”, indica el professor de la UA Santos Rojo.

La companyia es troba en “avançades negociacions” amb productors de diferents tipus de subproductes i residus agrícoles, tant espanyols com internacionals, que proveïsquen del mitjà de desenvolupament necessari per a l’alimentació de les larves. D’aquesta forma, “es potencia l’economia circular i es contribueix a la valorització dels mateixos”, ha apuntat.

Comparteix

Icona de pantalla completa