Diari La Veu del País Valencià
Antella acull la IX Trobada d’Escriptors/es de la Ribera per a debatre l’estat de la lectura
Sebastià Carratalà / Antella.

El dissabte 16 de febrer es va celebrar a Antella la trobada que cada any reuneix els escriptors de la Ribera a un poble de la comarca a fi d’intercanviar opinions sobre les qüestions que els afecten, conèixer el patrimoni i reforçar llaços d’amistat. Enguany, la jornada, organitzada per l’Associació Cultural Cilim amb la col·laboració de l’Ajuntament del poble i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, va començar a la Casa de la Vila amb la rebuda per part de l’alcalde, Gustavo Monteagudo, i del regidor de Cultura, que van donar la benvinguda als presents i van explicar els projectes culturals duts a terme i previstos per la corporació local. A continuació, els assistents van signar en el llibre d’honor del municipi i van passar a veure l’exposició sobre Vicent Andrés Estellés ubicada al saló d’actes.

Seguint el programa previst, a la mateixa plaça Major, es va realitzar una visita, guiada per Alexandre Conejero i Joan Francesc Herrero, a la coneguda com la Torre Àrab, una edificació medieval –actualment en fase d’estudi per a la seua restauració- que es trobava al centre del desaparegut palau senyorial i que ara, curiosament, forma part d’una casa particular a la qual s’han integrat la primera i segona planta. A partir d’aquesta estança, una estreta escala de caragol de setanta-tres esglaons condueix a la tercera i quarta planta des de les troneres i finestres de les quals es pot contemplar una magnífica vista de la població i de la Vall Farta.

Després de recórrer l’Església Parroquial, situada a l’altra banda de la mateixa plaça, on es troba un Crist del pintor antellà Francisco Lozano, una obra acadèmica de joventut, es van dirigir a la Casa del Rei o de la Sèquia Reial la història i les vicissituds de la qual va comentar Leo Giménez. Aquest imponent casalici, ple de grans sales i dependències, és la seu de la institució que controla la important canalització manada bastir per Jaume I per regar les terres del marge esquerre del Xúquer, el lloc on es porten a cap les juntes generals i on, abans, s’allotjaven els diputats de les poblacions vinculades. Des d’ací, van anar a veure dos esplèndids exemples de construcció hidràulica, l’Assut d’Antella, amb la Casa de les Comportes, de 1732, el punt des d’on naix la Sèquia Reial, i l’Assut de Carcaixent, des d’on arrenca la sèquia homònima.

En acabant de dinar a l’Alberg de l’Assut, Moisès Vizcaino i Joanjo Puertos van presentar La Veu del País Valencià i Josep Lozano, l’ànima d’aquestes trobades, va llegir una relació de les obres publicades pels participants al llarg de l’any passat i va anunciar que la X Trobada tindrà lloc a Simat de la Valldigna.

Comparteix

Icona de pantalla completa