La Unió de Llauradors estima les pèrdues per les pedregades d'aquesta setmana en 7 milions d'euros

Vora 9.500 hectàrees dels camps de la Costera, la Vall d'Albaida i la Ribera Alta s'han vist afectades per les tempestes
/ València
5 setembre 2018 01:00h
Algunes de les zones afectades ja van patir altres tempestes amb pedra al llarg d\'aquest any i gelades a finals d\'hivern.

Les fortes tempestes acompanyades de pedra del principi de setmana han afectat principalment al centre i sud-oest de les comarques de la Costera (sobretot Vallada, Canals, Montesa i la Font de la Figuera), la Vall d'Albaida (Fontanars, Ontinyent, l'Olleria, Aielo de Malferit, Castelló de Rugat i la Pobla del Duc), així com una pedregada a la Ribera Alta (Gavarda, Tous, Antella, Càrcer, Alberic i Alzira). En total, els danys s'estimen en 9.500 hectàrees afectades i uns 7 milions d'euros de pèrdues directes al camp, segons l'informe elaborat pels serveis tècnics de La Unió de Llauradors.

La superfície total afectada se situaria en vora 9.470 hectàrees, de les quals 3.663 serien a la Costera; 5.107, a la Vall d'Albaida, i 712, a la Ribera Alta. El 44% d'aquesta superfície correspon a cítrics; el 32%, a caqui; el 15%, a vinya; el 6%, a oliverar, i el 3%, a ametler.

Algunes de les zones afectades ja han patit altres tempestes amb pedra al llarg d'aquest any i gelades a finals d'hivern. Com a conseqüència d'això, la quantia del dany i pèrdues econòmiques s'acumulen, remarquen des de La Unió. En juliol, a pràcticament els mateixos termes municipals de la comarca de la Costera ja es va patir una forta pedregada que va afectar quasi 2.000 hectàrees. Pel que fa a les gelades de finals del passat hivern, van provocar danys i pèrdues en el cultiu del caqui a la Vall d'Albaida i a la Ribera Alta. El risc de noves tempestes i pedra estarà actiu encara alguns dies més, de manera que aquesta estimació podria transformar-se en funció de nous danys.

Ajudes per als afectats

La Unió sol·licitarà les mateixes mesures urgents per als afectats que en els anteriors episodis climatològics adversos dels últims mesos i, concretament, de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Plana d'Utiel, la Serrania i l'Alt Palància.

Entre aquestes mesures estarien el repartiment gratuït de productes cicatritzants, la concessió d'ajudes directes a les explotacions amb danys per pedra, ajudes de minimis de la Unió Europea fins als 15.000 euros per explotació, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interès subvencionat i, també, un seguit d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a l'assegurança, La Unió demanarà una agilització dels peritatges per part d'Agroseguro i una taxació i indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establerta.

next