La pesca furtiva al riu Millars disminueix gràcies a la vigilància nocturna per part del Consorci

La normativa no permet pescar al riu durant les hores centrals de la nit ni utilitzar més de dues canyes per persona
/ Castelló de la Plana
5 setembre 2018 01:00h
El servei nocturn està garantit per dos guardes del Consorci que s\'encarreguen de controlar tot el paratge mitjançant rondes preestablides.

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat, fa més d'un any que compta amb un servei de guarda nocturn que permet la vigilància de les 490 hectàrees del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars durant la nit, un servei que s'està mostrant efectiu per al control de la pesca furtiva i els abocaments il·legals de brossa i enderrocs al riu.

El servei nocturn està garantit per dos guardes del Consorci que s'encarreguen de controlar tot el paratge mitjançant rondes preestablides. "El servei nocturn sobretot està sent eficaç per a detectar casos de pesca furtiva", ha apuntat el guarda del Consorci David López.

Sobre aquest tema, ha explicat que el que més es troben són pescadors furtius continentals que pesquen al riu i també alguns pescadors que ho fan en la desembocadura o davant les Goles, entre els termes de Borriana i Almassora.

"Gràcies a les rondes nocturnes que fem al llarg del riu i pels dos marges, hem pogut trobar i confiscar arts de pesca il·legals que deixen els pescadors furtius en llocs fixos del riu durant tota la nit per a després passar durant el matí i arreplegar-los, és el que nosaltres anomenem 'sedals dorments'", ha afegit.

La normativa de pesca continental permet la pesca amb llicència una hora abans de l'eixida del sol i una hora després de la posta. Durant les hores centrals de la nit la pesca està prohibida. Pel que fa als equipaments, els pescadors poden utilitzar com a màxim dues canyes per persona.

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars té 490 hectàrees d'espai natural fluvial per a vigilar i "molta responsabilitat" pel que fa a la preservació de la fauna, la flora, els recursos hídrics, la vigilància dels abocaments, el furtivisme i el control del patrimoni fluvial i etnogràfic, segons destaquen en un comunicat.

"El principal objectiu del servei [de vigilància] és la dissuasió. La gent ha de saber que el riu Millars té vigilància les 24 hores del dia, però també un dels objectius prioritaris del servei és descobrir la gent que llança brossa al riu", ha detallat el guarda del Consorci.

Sobre aquest tema, ha aclarit que estan fent rondes pels punts més conflictius i als punts "calents" d'abocaments il·legals; en aquestos llocs fan vigilància intensiva. A més, ha destacat que els responsables dels abocaments il·legals han de saber que s'enfronten a sancions econòmiques "importants". "Fins i tot hem descobert els responsables d'alguns abocaments investigant conjuntament amb el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil", ha conclòs.

next