Diari La Veu del País Valencià
Els tres socis del Botànic, en contra de la presó preventiva dels polítics catalans

El portaveu del PSPV en les Corts, Manolo Mata, ha assegurat aquest dijous que, al seu parer, ni els polítics independentistes catalans ni l’exministre Eduardo Zaplana haurien d’estar a la presó provisional, una mesura que, com a jurista, considera “excessiva”.

En declaracions als periodistes abans de la Junta de Portaveus d’aquest dijous, Mata s’ha expressat en aquests termes en ser preguntat per la proposta plantejada pel PPCV en el parlament valencià per a reclamar la reprovació del seu president, Enric Morera, per expressar la mateixa opinió en una xarxa social. Morera, president també del Bloc, va manifestar diumenge passat en el seu perfil de Twitter que, al seu parer, no tenia “cap sentit ni base jurídica mantenir a la presó preventiva” els polítics, exconsellers i caps independentistes catalans empresonats.

En aquest mateix sentit, Mata ha assegurat aquest dijous: “L’opinió de molts juristes i la meua és que no hi ha raó objectiva per a mantenir la presó provisional. En aquest cas, en el de Zaplana i en molts més”. Per al diputat socialista, aquesta mesura és “absolutament excepcional” i ha d’estar motivada pel risc de destrucció de proves o el de fugida, que en la seua opinió no existeixen, o la possible reiteració delictiva.

“A Espanya, és absolutament impossible una declaració unilateral d’independència. És la meua opinió, no la del partit. Morera també és llicenciat en Dret i hi ha molts teòrics, fins i tot del món de la dreta, que creuen que en aquest cas la presó és excessiva”, ha afegit.

També el síndic de Compromís, Fran Ferri, s’ha mostrat en contra de la presó provisional per als presos independentistes perquè considera que en aquest cas la presó “no està del tot justificada”. Respecte a la piulada de Morera ha assenyalat que la llibertat d’expressió no és limita pel simple fet de ser president de les Corts. “Isabel Bonig es dedica a perseguir els polítics que expressen opinions que no li agraden”, ha afegit.

El tercer soci del Botànic, Podem, també ha deixat clar que no donarà suport a la reprovació del també president del Bloc. “El PPCV podria fer alguna cosa útil de tant en tant i deixar de llevar titulars al Mundo Today. Pensem que l’ús que s’ha fet del delicte de rebel·lió com de la privació de llibertat preventiva és inadequat i no ajuda a la resolució del conflicte a Catalunya”, ha sentenciat el líder de la formació morada, Antonio Estañ.

Ciutadans valora sumar-se a la reprovació de Morera

La síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ja va mostrar el seu descontent per la piulada de Morera el passat dilluns. No obstant això, de moment encara no ha aclarit si la seua formació donarà suport a la reprovació que el PPCV va registrar aquest dimecres al parlament valencià. “Em semblen preocupants les declaracions del president de les Corts. Ens sembla alarmant. Són indignes. No rectifica i reincideix. “Estem considerant seriosament donar suport a la reprovació”, ha manifestat Sánchez.

D’altra banda, la portaveu adjunta del PPCV, María José Català, ha indicat que “Morera té tot el dret del món a dir el que vulga” però que com a segona autoritat del País Valencià, “no pot fer unes declaracions que qüestionen decisions de jutges i tribunals”. Català, per tant, ha tornat a ratificar que el seu partit demanarà la reprovació de Morera el proper plenari.

Llaços grocs a València

Respecte a la col·locació aquest dimecres d’una vintena de llaços grocs en el reixat exterior de l’Estació del Nord de València, que van ser retirats posteriorment i sobre els quals els populars van exigir la resposta immediata tant del president de la Generalitat com de l’alcalde, Mata ha dit: “Si tenim un país en què l’oferta de la dreta és parlar sobre uns llaços de tela d’un color, que per cert són bastant lletjos, és que les coses van bé”.

Comparteix

Icona de pantalla completa