Diari La Veu del País Valencià
La platja de l’Ahuir de Gandia, exemple de singularitat del paisatges costaners
RedactaVeu / Gandia

Les professores del Grau en Ciències Ambientals de la UPV de Gandia, Pilar Donat i Olga Mayoral, són les promotores d’aquest curs, que està obert a qualsevol persona interessada, sense necessitat de posseir coneixements previs i per un preu reduït per a empadronats a Gandia, estudiants i jubilats.

La inscripció està oberta en la pàgina web ‘www.cfp.upv.es’. S’impartirà el divendres 4 d’abril a la vesprada i el dissabte 5 d’abril i inclou pràctiques en la mateixa platja de l’Ahuir i en laboratoris del Campus.

El programa del curs contempla un primer bloc en el qual es mostraran àrees ben conservades de la costa mediterrània i els seus valors botànics, així com les zones amb problemàtiques de conservació; s’analitzaran els obstacles per a la conservació d’espècies i també casos de recuperació de zones alterades.

En el segon bloc del curs es visitarà la platja de l’Ahuir, per a fer un diagnòstic de la problemàtica sobre el paisatge i vegetació d’aquesta franja del litoral. Per a finalitzar, en el tercer bloc, es realitzarà un estudi de les adaptacions més excel·lents de les plantes dunars i un taller pràctic sobre planificació del litoral.

Acostar al ciutadà la gestió ambiental

Segons la professora del Campus de Gandia de la UPV Olga Mayoral, el curs pretén “acostar el ciutadà al món de la gestió ambiental de manera que puga analitzar un problema abastant un ampli rang de factors i entenent la complexitat de la presa de decisions”.

“No es tracta tant que el ciutadà es convertisca en un gestor de la nit al dia, però sí que puga entendre què s’ha d’avaluar a l’hora d’afrontar la gestió i ser capaç d’argumentar les seues valoracions”, ha explicat la professora.

Per a Mayoral, “la màxima utilitzada en moltes campanyes de protecció de la naturalesa de ‘no es pot protegir el que no es coneix’ es posa de manifest especialment quan es tracta de protegir un espai natural en perill”. Al seu judici, “l’administració en ocasions desconeix els valors d’àrees en les quals efectuarà certes actuacions o no escolta els advertiments dels tècnics que emeten informes sobre aquest tema”.

Així mateix, ha afegit que la ciutadania “només lluitarà per conservar aquelles espècies o àrees naturals que es consideren mereixedores d’una atenció especial com a resultat d’uns valors determinats”.

Conèixer no és suficient per a protegir

Per a Mayoral, el desconeixement dels valors d’algunes àrees naturals pot ser aprofitat per part d’aquells amb certs interessos allunyats de la protecció de la naturalesa. En aquest sentit, considera que “conèixer és important per a protegir, per a conservar, però no és suficient”.

“La voluntat de les persones que prenen les decisions últimes marquen el futur d’algunes espècies i de molts espais naturals”, afirma la professora.

Comparteix

Icona de pantalla completa