Diari La Veu del País Valencià
Els afectats per ‘Xylella fastidiosa’ demanen que els ametlers s’arranquen quan acabe la collita

El sindicat agrari ASAJA a Alacant i la Plataforma d’Afectats per la Xylella Fastidiosa (AXFA) han demanat a la Generalitat que ajorne durant uns dies l’arrancada d’ametlers afectats per la plaga. En concret, quan acabe la collita d’enguany.

En un comunicat, ambdós col·lectius han qualificat de “nefasta” l’actuació del Consell, concretament de la Conselleria d’Agricultura, en l’aplicació del seu pla de contingència. Segons diuen, després d’un mes d’inactivitat, les màquines de Tragsa, l’empresa contractada per l’administració autonòmica per a destruir el material vegetal, torna a arrancar i triturar ametlers, just en el moment en què es troben en plena producció.

“La Xylella també se’n va de vacances”, denuncia amb cinisme el president d’ASAJA Alacant, Eladio Aniorte, que destaca que si “tanta urgència hi haguera, no s’haurien agafat descansos”. “A sobre, les màquines tornen a intentar destruir arbres quan els productors es troben recollint l’ametla, cosa que demostra un total menyspreu cap al seu treball, les seues collites i l’activitat agrícola”, ha considerat.

“Les màquines es troben avui a Benifato (la Marina Baixa). Amb la nostra oposició, que és l’única mesura que ens queda, estem aconseguint que ens donen dos dies com a màxim per a salvar les collites abans que destruïsquen els arbres, però la pressió és enorme. Hi ha recol·lectes de diversos dies que s’han hagut de realitzar en una vesprada. Tenen molt de terreny per a arrancar, podrien haver començat per altres zones”, ha exposat Javier Vidal, de la Plataforma d’Afectats per la Xylella Fastidiosa.

La finca en què van entrar ahir a Benimantell (la Marina Baixa) pertany a la declaració del segon brot que es va produir el 31 de juliol de 2017, i el protocol estableix que s’ha de destruir el material vegetal en un termini màxim de 15 dies, segons afirmen en el comunicat. Per això, denuncien que la Conselleria d’Agricultura ha tardat més d’un any a aplicar aquesta mesura. “Ho hem perdut tot”, ha lamentat Carmen, una agricultora que espera jubilar-se en dos anys. Per ara s’han detectat huit brots de Xylella fastidiosa.

La plataforma d’afectats ha assenyalat que està prevista una reunió amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, a qui tornaran a demanar que substituïsca “l’agressiu pla de contingència, que preveu la destrucció de més de 55.800 ametlers, pel de contenció, que ha de basar-se a ampliar la zona tampó de 5 a 20 km per a desenvolupar un treball de camp exhaustiu i realitzar més prospeccions periòdiques”.

A més, consideren que cal “restablir el diàleg”, ja que “no s’aconsegueix res si no es compta amb el suport dels productors i propietaris de finques rústiques afectades per Xylella fastidiosa“. “Han de deixar d’entrar en les nostres propietats com si fórem delinqüents. Necessitem l’empara del president Ximo Puig i, per això, li hem sol·licitat una reunió urgent perquè, almenys, visite la muntanya d’Alacant, conega el seu gran valor paisatgístic i parle amb els afectats perquè tinga coneixement d’allò que està ocorrent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa