Diari La Veu del País Valencià
L’agost passat va registrar quasi el doble de precipitació acumulada que de normal

El mes d’agost de 2018 ha sigut molt càlid i molt humit, amb una temperatura mitjana de 24,9 graus, 0’8 més alta que la de la climatologia de referència, i una precipitació acumulada de 37,6 litres per metre quadrat (l/m2), quasi el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, que és de 20,1 l/m2.

Segons el resum climatològic provisional elaborat pel departament de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia, al balanç de temperatura va destacar la calor de la primera desena (la primera desena d’agost més càlida de la sèrie, des de 1950), calor que ja no va poder ser compensada per la frescor de meitat de mes. El 6 d’agost va ser el més càlid de l’estiu i el 18 d’agost, el més fred de l’estiu astronòmic, des del 19 de juny.

Quant a la precipitació, l’informe destaca les tempestes, que encara que van tindre curta durada van ser molt nombroses (en total va haver-hi 23 dies de tempesta en tot el mes) i van deixar molts llamps (més de 22.000 descàrregues van impactar dins del territori valencià, el valor més alt en agost des de 2003). A més, localment van tindre intensitat molt forta o torrencial, van estar acompanyades de graníssol i van provocar fortes ratxes de vent. Els valors més alts de precipitació el mes d’agost s’han registrat en localitats de l’interior de Castelló, en el litoral de la Safor i la Marina Alta i a l’interior de la comarca de la Serrania.

Per localitats, en El Toro s’han acumulat 143,2 l/m2; a Xeresa, 134,3 l/m2; a Gandia, 123,2 l/m2; a La Drova, 120,2 l/m2, i en l’estació del Montgó, a Xàbia, 120 l/m2. En l’altre extrem, la precipitació ha sigut inferior a 5 l/m2 en gran part del sud del país i de forma més dispersa en zones del prelitoral de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa