L'Ajuntament de València descentralitza l'activitat cultural amb 196 propostes en 24 barris de la ciutat

La tercera edició del projecte 'Cultura als barris' porta els monòlegs, la música, les danses, el circ, el teatre i la poesia als carrers de València amb desenes d'espectacles fins al mes de novembre
/ València
6 setembre 2018 01:00h
La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha destacat que el programa arriba a 12 barris més de la ciutat en aquesta edició.

Un total de 24 barris seran l'escenari de la tercera edició del programa 'Cultura als Barris', una iniciativa de l'Ajuntament de València que pretén "apropar activitats culturals gratuïtes a diferents emplaçaments de la ciutat". La regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat aquest dijous la nova programació d'aquest projecte que es desenvoluparà, a partir del pròxim cap de setmana, a l'aire lliure, en carrers i places dels barris de La Carrasca, Patraix, Sant Pau, Les Tendetes, Nou Moles, La Llum, Torrefiel, Montolivet, La Malva-rosa, Cabanyal-Canyamelar, La Creu del Grau, Aiora, Arrancapins, Els Orriols, Campanar, Soternes, La Creu Coberta, Malilla, Natzaret, Sant Marcel·lí, Benicalap, Vara de Quart-Tres Forques, Trinitat, i La Raïosa.

'Cultura als barris' arranca el dissabte 8 en 12 dels esmentats barris, amb diferents concerts, un recital de poesia, un monòleg d'humor, tallers de manualitats, jocs populars, teatre infantil, màgia, cinema, contacontes i circ. Amb totes estes propostes, tal com ha explicat la regidora, l'Ajuntament "descentralitza i democratitza la cultura amb la màxima que tot el món té dret de gaudir d'ella". "Volem facilitar l'accés a la cultura, per a fer-la més accessible a les persones que ho tenen difícil per lloc de residència o per qüestions socials o econòmiques", ha assenyalat Tello.

Durant la presentació d'aquesta campanya, la regidora ha indicat que el pressupost és de 357.296 euros i ha aclarit que "el fet que les activitats siguen gratuïtes no significa que els professionals de la cultura que hi participen no cobren". Enguany són 1.847 les persones implicades en fer que aquest programa arribe a 24 barris, que són 12 més que l'any passat i el triple que fa tres.

Respecte a la programació, Glòria Tello ha explicat que ha sigut elaborada "pensant en la màxima diversitat i nivell de qualitat". "Volem oferir una visió global de l'oferta artística i cultural valenciana", ha assegurat. A més, segons ha detallat, el projecte busca "la participació ciutadana, la difusió de la nostra història, cultura i llengua; així com la promoció dels diferents sectors dels professionals de les indústries culturals valencianes".

Pel que fa a les activitats, ha ressaltat la incorporació de noves propostes com, per exemple, els tallers didàctics de realització de ninots de falles, els tallers d'interpretació de l'arquitectura de la ciutat per a un públic infantil. Una altra novetat serà el combat d'il·lustradors. "Introduïm també danses populars valencianes i el cant d'albaes amb la intenció de recuperar les tradicions pròpies, no sols de la ciutat, sinó de cada barri", ha explicat. "Menció destacada suposa la incorporació dels monòlegs d'humor per a adults, amb figures reconegudes com Óscar Tramoyeres, Àlex Martínez, Peter Pardo, Ruben Aparisi i Rafa Forne", ha indicat.

Les Arts Volant

"També hem tingut en compte l'adaptació als espais amb formats de proximitat per a trencar barreres entre el públic i l'escena, sempre amb l'escenografia l'adequada", ha conclòs la regidora qui, en aquest sentit, ha destacat, entre d'altres, l'actuació de l'alumnat del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo de Les Arts, que amb la col·laboració de l'Ajuntament i dins del projecte Les Arts Volants, posarà en escena l'òpera Bastià i Bastiana de Wolfgang Amadeus Mozarts en diversos barris de la ciutat.

Aquest espectacle se celebrarà el divendres 28 de setembre, a la plaça de la Mare de Déu, el dissabte 29 a la dels Angels i el diumenge 30 a l'esplanada del parc d'Aiora. En octubre, esta òpera es podrà gaudir a la plaça del Pilar (el dia 5), a la plaça de l'Ermita d'Orriols (el dissabte 6) i a la plaça de l'Esglèsia de Benicalap (el diumenge 7). Quatre d'aquestes representacions s'emmarquen al projecte «Cultura als barris», que s'enceta dissabte amb propostes com un concert de música swing, per a tots els públics, a les 22 hores, al barri d'Arrancapins, al districte d'Extramurs. El mateix espectacle estarà a l'abast de la població de Natzaret, als Poblats Marítims el diumenge 9. A la plaça del Santíssim Crist, a les 19 hores. El diumenge l'activitat cultural continuarà a Arrancapins, Benicalap, Campanar, Els Orriols, La Creu Coberta, La Raïosa, Malilla, Sant Marcel·lí, Soternes, Trinitat, Vara de Quart-Tres Forques. La programació es perllonga fins al 4 de novembre.

next