Diari La Veu del País Valencià
Pablo Crespo a ‘el Bigotes’: El circuit de la Fórmula 1 serà el cementeri de Camps

Hi havia molt d’enrenou a la seu del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) al carrer Quart. L’encontre va tindre lloc un dia de 2008 quan José Mayor Oreja, l’aleshores president de la totpoderosa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), passava per València. “Hem de trobar una fórmula perquè la teua empresa col·labore amb nosaltres d’alguna forma”, insistia l’aleshores secretari general del PPCV, Ricardo Costa. Costa tenia molt d’interés a veure l’empresari madrileny quan vinguera per la ciutat i, com que Oreja coneixia el seu germà Juan Costa de quan va ser ministre de José María Aznar, va apropar-se per allà. Quatre minuts hi va estar. Hi havia molta gent per tot arreu i aquelles paraules no li van agradar. D’aquella cita a la construcció del circuit de Fórmula 1 hi havia un pas. I el va donar Francisco Camps. Una decisió que, com va predir Pablo Crespo a Álvaro Pérez ‘el Bigotes’, seria “el cementeri del president”.

Això és el que van declarar aquest divendres al Jutjat d’Instrucció número 17 de València ‘el Bigotes’ i qui va ser màxim directiu de FCC, ara investigat per les obres de construcció del circuit urbà de la Fórmula 1. Una investigació que tracta d’esbrinar si les empreses adjudicatàries van cometre un possible delicte de suborn. FCC també està investigada en el cas Imelsa per finançar el PP de Rita Barberá.

La jutgessa que investiga el cas de la Fórmula 1 ha citat Mayor Oreja després que Ricardo Costa confessara fa uns mesos a la Fiscalia Anticorrupció que, a canvi de l’adjudicació de les obres de la Fórmula 1, el dirigent de FCC li va donar un sobre amb 150.000 euros per a finançar les campanyes electorals del PP que organitzava Orange Market.

Aquest divendres també van declarar els germans Martínez Berna, d’Hormigones Martínez, una vella coneguda dels jutjats valencians. La mercantil ja va estar investigada en el cas Terra Mítica, ja que formava part de la UTE Terra Verd. Ara han tornat a xafar els jutjats per participar en la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1. Ambdós germans van negar tindre qualsevol tipus de relació econòmica amb el PPCV. Aquesta versió contrasta amb el que van reconéixer fa uns mesos a l’Audiència Nacional, on van assumir un delicte electoral i un altre de falsedat en una de les peces separades del cas Gürtel. L’empresa va reconéixer haver finançat de manera il·legal el PPCV i va pagar 132.000 euros de multa per a evitar la condemna de 18 mesos de presó.

Crespo i ‘el Bigotes’ es contradiuen

Les declaracions d’Hormigones Martínez se sumen a les fetes aquest dijous al mateix jutjat per Álvaro Pérez ‘el Bigotes’ i Pablo Crespo –antic càrrec del PP gallec–, condemnats per liderar la trama Gürtel. ‘El Bigotes’ va declarar que va ser Alejandro Agag qui li va presentar Camps fa 22 anys i que des d’aleshores li va preparar la campanya electoral de 2007. A més, va negar que Zaplana tinguera res a veure i que qui el va cridar des del carrer Génova va ser un senyor de Benidorm “bajito y calvo“, llavors secretari general del PP.

Tampoc va ser Camps qui va intervindre en aquell primer contacte. Arran d’allò i de perdre les eleccions a Madrid, ‘el Bigotes’ va vindre a València a través de l’empresa de Francisco Correa, Special Events, i sota la petició expressa de Camps. Precisament, va ser Agag, vell conegut de Camps, qui li va dir que la Fórmula 1 estava ja tancada i que el circuit es construiria.

Álvaro Pérez va recordar també una conversa amb Pablo Crespo en què es queixaven dels diners que devia el PPCV a les empreses del grup Correa. Per a resoldre aquestos deutes, Costa li va dir a Crespo que facturaren a altres empreses amb factures falses en lloc de fer-ho al PPCV. Segons el testimoni d”el Bigotes’, girar factures a empreses adjudicatàries i no al partit “era una barbaritat”, però van acceptar perquè “així ho havia dit Camps”.

El responsable d’Orange Market va declarar en seu judicial que Costa va dir que aquest entramat de factures no li semblava “correcte”, però que era l’única solució que li havia donat el president Camps perquè les empreses del grup Correa pogueren cobrar el deute, que ascendia a 800.000 euros segons ‘el Bigotes’.

Pablo Crespo, que també va declarar en qualitat de testimoni, va elevar aquest deute a un milió d’euros, però va negar que Costa telefonara a Camps abans de suggerir que li cobraren el deute del partit a empreses constructores. El número dos de Francisco Correa va responsabilitzar Costa de ser qui va suggerir aquesta forma de facturar. A més, Crespo va assenyalar que Costa i Pérez tenen un pacte per passar-se la culpa l’un a l’altre.

Crespo també va reconéixer que Hormigones Martínez va ser una de les empreses que van pagar els deutes del PPCV juntament amb Pavasal, Facsa, Ortiz Construcciones i una xicoteta empresa de Castelló de la Plana. Del cobrament s’encarregava Pérez mitjançant Costa. “Costa era el filtre pel qual passava tot”, va declarar.

Comparteix

Icona de pantalla completa