Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient estableix un ‘sistema de rotació’ de terres a l’Albufera per a reduir la crema de la palla de l’arròs

Cada tardor, de manera cíclica, torna la polèmica sobre la gestió dels residus de la collita de l’arròs. La crema de la palla, actualment el mètode principal per a desfer-se d’aquest residu, suposa un greu problema mediambiental, tant pel fum que genera i els gasos emesos, com pel risc d’incendis. Per això, des l’administració fa alguns anys que treballen en alternatives viables i respectuoses amb el medi ambient. “Cada any hem anat millorant per a evitar progressivament la crema de la palla, però també som conscients que no es pot prohibir directament el 100% de la crema”, ha explicat la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, en un desdejuni informatiu aquest dilluns.

Preguntada pels mitjans, Cebrián ha avançat una proposta que presentaran “en breu”. Concretament, es tracta de dividir la superfície del parc natural de l’Albufera en dues àrees. En una d’elles no es podrà cremar “de cap manera”. En l’altra sí que es podrà fer, però sempre d’una manera controlada i atenent a les normes. L’any que ve serà a la inversa, és a dir, s’establirà una mena de ‘sistema de rotació’ i els propietaris que cremen enguany els residus agrícoles no podran fer-ho, mentre que els de l’altra zona, sí.

“Cal oferir alternatives a la crema i fer-ho de manera organitzada”, ha argumentat la consellera, qui també ha remarcat que no hi ha una solució única ni fàcil i que cal “una solució combinada”. Cebrián també ha destacat la col·laboració ja existent els darrers anys amb l’Ajuntament de València i Mercavalència per a convertir la palla de l’arròs i altres restes orgàniques en adob, així com altres projectes pilot per a restaurar zones cremades, com és el cas de la Calderona, per a frenar l’erosió del sol. La palla de l’arròs també es pot aprofitar com a llit per al ramat i en la construcció de ninots de falla.

Cebrián ha reconegut que l’empaquetatge de la palla és un procés car. Per això, enguany la Conselleria també oferirà ajudes als propietaris, bé per la via econòmica, bé emprant la seua maquinària. “El cost del transport i l’empaquetatge no el poden assumir els agricultors”, ha conclòs la consellera.

Comparteix

Icona de pantalla completa