Sanitat triplica la detecció de conductes suïcides amb el Pla de Prevenció

Els casos diagnosticats han passat de 100 a 350 cada mes
/ València
10 setembre 2018 01:00h
La taxa de suïcidis al País Valencià és de 6,8 per cada 100.000 habitants.

La detecció de les conductes suïcides (idees o temptatives) en Atenció Primària s'ha triplicat en els últims mesos, gràcies a la implantació del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida engegat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Segons ha informat la conselleria dirigida per Ana Barceló, fins a la implantació d'aquest pla, que ja està funcionant en tots els departaments de salut des del passat mes d'abril, es detectaven cada any una mitjana d'1.000-1.200 conductes suïcides, la qual cosa es tradueix en uns 100 casos al mes. Ara, i gràcies a les eines de valoració que inclou aquest pla, se'n detecten una mitjana de 350 (prop de 4.000 l'any).

El 25% d'aquestes conductes porten a l'activació del 'Codi Suïcidi', una de les mesures del Pla de Prevenció, que es va crear amb l'objectiu de donar una resposta ràpida a les persones amb major risc d'acabar cometent suïcidi. En concret, les dades dels últims mesos indiquen 367 diagnòstics relacionats amb suïcidi al maig, 374 al juny, 367 al juliol i 383 a l'agost. Es va activar el 'Codi Suïcidi' en 65 casos al maig, 77 al juny, 94 al juliol i 80 a l'agost.

A més de la detecció i valoració del risc, incloent-hi factors com el consum d'alcohol, la malaltia mental o les patologies cròniques, el 'Codi Suïcidi' té com a eixos l'atenció abans de 72 hores i el seguiment telefònic des de les Unitats de Salut Mental de cada departament (al mes, als tres mesos, als sis mesos i a l'any de la consulta), per a comprovar la situació del pacient.

Un dels objectius prioritaris d'aquest pla és reduir un 10% les taxa de suïcidi, que al País Valencià se situa en l'actualitat en 6,8 casos per cada 100.000 habitants, si bé la taxa se situa ja per sota de la mitjana espanyola (7,68 per cada 100.000), i de la Unió Europea, que té una taxa propera a 12 per cada 100.000.

Campaña de sensibilització i pàgina web

La conselleria va llançar el passat mes de maig la campanya preventiva 'Trenquem el silenci. Parlem del suïcidi', dissenyada per a traure a la llum el problema de salut pública que representen els suïcidis i posar a la disposició de la societat eines i mesures preventives dirigides a reduir les taxes actuals.

"Cada dia mor una persona per suïcidi i, a més, cada any hi ha 4.500 persones que intenten suïcidar-se, per la qual cosa és necessari traure a la llum aquesta problemàtica i facilitar a la ciutadania les mesures necessàries per a evitar aquestes xifres", assenyala el comunicat del departament dirigit per Ana Barceló.

next