Diari La Veu del País Valencià
Les pluges deixen fins a 36 litres en les últimes 4 hores sense incidents greus

El temporal de pluges que afecta part del País Valencià ha deixat en les últimes quatre hores 36,2 litres per metre quadrats a Riola (la Ribera Baixa), però cap incident destacat de moment.

Segons el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, l’únic incident a conseqüència de les pluges s’ha produït a Cullera (la Ribera Baixa), on bombers del Consorci han realitzat un servei per despreniment de pedres després d’un episodi de fortes precipitacions.

A les demarcacions de Castelló i Alacant, els respectius consorcis de bombers no han tingut serveis relacionats amb les pluges i el litoral valencià –excepte en la franja sud d’Alacant– continua en alerta taronja per fortes pluges.

En les últimes quatre hores, segons Emergències, a més dels 36,2 litres per metre quadrats recollits a Riola, han caigut 34 l/m2 a Xeraco; 32 a Benigànim i 4 a la ciutat de València.

Segons dades del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), les pluges acumulades en les últimes vint-i-quatre hores han deixat 59,6 litres per metre quadrat a Bellús (la Vall d’Albaida). També s’han acumulat 28,4 l/m2 a Benassal (l’Alt Maestrat); 25,8 en Beniafigos (l’Alcalatén) i La Pobla de Benifassà (el Baix Maestrat); 23,4 l/m2 a l’Atzúbia (la Marina Alta) i 22,4 l/m2 a Murla (la Marina Alta).

“No és una gota freda”

Els episodis de pluges i ventades que viu aquestos dies el territori no són la situació “clàssica” de gota freda amb extenses precipitacions durant llargs períodes de temps sinó la “típica torrencialitat” del mes de setembre, en la qual existeixen zones reduïdes de ruixats i tempestes però de curta durada. Així ho ha indicat el cap de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) al País Valencià, José Ángel Núñez, qui ha explicat que en les pròximes hores segueix existint la possibilitat que es repetisquen “pluges intenses de curta durada en àrees xicotetes” i que la tradicional gota freda és més típica a l’octubre i novembre.

“No estem davant una situació de gota freda clàssica, les que tots els que vivim a la Comunitat Valenciana tenim presents, en la qual es produeixen precipitacions extenses i intenses durant un període llarg de temps, de 12 a 24 hores, que donen lloc a inundacions que desborden rius i rambles”, ha apuntat. El meteoròleg ha explicat que es tracta d’una “situació que moltes vegades hem vist al setembre i en la qual efectivament hi ha entorns favorables perquè es produïsquen pluges intenses però de curta durada i afectant una zona reduïda del territori”. “És la típica torrencialitat de setembre, en què, amb inestabilitat marítima, les tempestes es disparen en el mar, però si no hi ha un mecanisme potent que les guie cap a terra, ocorre que la convecció naix i mor al mar. És el que hem estat veient aquestos dies: zones reduïdes de ruixats i tempestes, però de curta durada”, ha indicat.

Segons Núñez, “en les pròximes hores, tempestes que estan sobre el mar enfront de la costa del Baix Maestrat, podrien tocar terra de forma intensa i aquesta vesprada, amb vent del nord-est en capes baixes, la zona més favorable perquè es produïsquen aquestos ruixats és el litoral sud de València”, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa