Diari La Veu del País Valencià
AVA-ASAJA considera que les darreres pluges beneficien els cultius de fruita

La gota freda que està patint el País Valencià els primers dies de setembre ha causat, de moment, més beneficis que inconvenients al sector agrari. Segons constata l’Associació Valenciana d’Agricultors, AVA-ASAJA, les copioses pluges que s’han descarregat des de dissabte passat en la gran majoria de comarques han suposat un alleujament per als fruiters, especialment els cítrics i el caqui, perquè contribuiran a millorar els calibres en la present campanya, netejar l’arbrat i reduir la presència de plagues i malalties.

Així mateix, la persistència de les precipitacions permeten als propietaris d’explotacions de regadiu aconseguir estalvis en costos energètics en deixar d’efectuar regs en un moment de la temporada on els arbres demanden molta aigua per a desenvolupar els fruits.

Igualment, AVA destaca els avantatges que comporta aquest temporal per a altres cultius com les ametles, que afronten en les pròximes setmanes la pràctica totalitat de la recol·lecció, o l’olivar, la recollida del qual serà posterior i on les pluges aportaran més grandària a les olives.

Les preocupacions dels agricultors, no obstant això, es concentren en l’arròs i el raïm. D’una banda, els arrossers miren el cel amb inquietud perquè si continua plovent durant molts dies el nivell de l’aigua podria arribar a la part superior de les espigues i provocar la germinació anticipada de l’arròs, amb la qual cosa la collita es faria malbé. De moment, la gota freda ja està provocant importants retards en la sega de la marjal de Pego-Oliva (la Marina Alta), on la varietat bomba ja s’estava recollint perquè es troba en el moment òptim de maduresa.

Els viticultors valencians, d’altra banda, també observen les pluges com una amenaça per a la imminent verema. En l’actual fase vegetativa del cultiu, les condicions climàtiques que requereix el raïm per a guanyar sucre i aconseguir el grau alcohòlic desitjat no són precisament les pluges i la humitat, sinó més aviat el sol.

A més, el sector vitivinícola tem que aquest temps puga retardar les tasques de la verema, les quals ja s’han retardat uns 15 dies respecte a la temporada passada.

Comparteix

Icona de pantalla completa