Diari La Veu del País Valencià
Maduixa Teatre i Bambalina lideren els finalistes als Premis de les Arts Escèniques Valencianes

Els Premis de les Arts Escèniques Valencianes ja compten amb finalistes. Un total de 27 produccions valencianes s’han seleccionat per a optar al nou guardó que ha creat la Generalitat Valenciana per a reconéixer els millors espectacles i professionals i que es lliurarà el proper 1 d’octubre al Teatre Principal de València.

Els 27 finalistes han sigut seleccionats per les 11 associacions del sector que componen la Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV). Els Premis de les Arts Escèniques, que organitza l’Institut Valencià de Cultura. Rafa Alarcón serà el mestre de cerimònies en una autèntica festa de les arts escèniques valencianes amb actuacions en directe de teatre de carrer, dansa, teatre per a xiquets i xiquetes i música a càrrec del grup Melomans. Mulïer, producció de la companyia Maduixa Teatre, és l’espectacle que més nominacions ha aconseguit amb sis candidatures: millor direcció escènica, millor direcció coreogràfica, millor ballarina, millor espectacle d’arts de carrer, millor composició musical i millor vestuari. La segueix La Celestina, de Bambalina Teatre Practicable, amb cinc nominacions: millor direcció escènica; millor actriu; millor versió, adaptació o traducció; millor escenografia, i millor espectacle de teatre.

L’Institut Valencià de Cultura ha obtingut nou nominacions pels muntatges Cuzco, Divines paraules, Els nostres, La guerra dels mons 2.0 i De Sukei a Naima. També hi destaquen les companyies Maduixa Teatre, Bambalina Teatre Practicable i La Teta Calva, les tres amb sis candidatures.

Els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2018 suposen la recuperació d’aquests guardons, que l’anterior govern de la Generalitat va deixar de celebrar l’any 2010. Reconeixen l’excel·lència dels professionals de les arts escèniques valencianes i tenen com a objectiu augmentar la visualització i el reconeixent social del seu treball.

Finalistes

Els finalistes al premi a la millor direcció escènica són: Joan Santacreu, per Mulïer; Jaume Policarpo, per La Celestina, i Eva Zapico, per Medul·la. Mentre que Mamen García, per Mulïer; Daniel Abreu, Gustavo Ramírez i Eduardo Zúñiga, per Lluita, i Ángela Verdugo, per A-normal o la oveja errante són els candidats al premi a la millor direcció coreogràfica.

Els nominats al millor actor són Leo De Bari, per Sindrhomo; Bruno Tamarit, per Cuzco, i Josep Manel Casany, per Nadal en casa els Cupiello. Les finalistes a la millor actriu són Merce Tienda, per Sindrhomo; Sílvia Varelo, per Cuzco, i Águeda Llorca, per La Celestina. Salvador Rocher, per PI; Santiago Martínez, per Medul·la, i Toni Aparisi, per Divines paraules, són els nominats al premi al millor ballarí. Isabel Abril, per Salt; Ana Luján, per Divines paraules, i Laia Sorribes, per Mulïer, són les candidates a la millor ballarina.

En la categoria millor espectacle per a xiquets i xiquetes, han sigut finalistes les produccions Les aventures de Tomasa Sawyer, de La Teta Calva i Escalante Centre Teatral; Les 7 diferències, de la companyia El Pont Flotant i Escalante Centre Teatral; Kiti Kraft, de Bambalina Teatre Practicable i Pequeño Big Blue de PanicMap. Els candidats al millor espectacle de carrer són DeTraca, d’A Tempo Dansa; Mulïer, de Maduixa Teatre, i Olea, de la companyia Visitants.

Al millor espectacle de circ, els nominats són Emportats, de la companyia La Trócola Circ; Comissura, de la companyia Patrícia Pardo, i Habitació 801, de la companyia Lucas Locus.

Víctor Sánchez Rodríguez, per Cuzco; María Cárdenas, per Sindrhomo, i Patrícia Pardo, per Comissura, són els candidats al millor text. Xavo Giménez i María Cárdenas, per Les aventures de Tomasa Sawyer; Jaume Policarpo, per La Celestina, i Xavier Puchades, per Classe, són candidats al premi a la millor versió, adaptació o traducció.

A la millor composició musical han sigut finalistes Damián Sánchez, per Mulïer; Luna y Panorama de los insectos, per Medul·la, i Carles Chiner, per Amèlia. En la categoria de millor escenografia, opten Jaume Policarpo, per La Celestina; Los Reyes del Mambo, per L’alegria està ací dins, i Luis Crespo, per Els Nostres. Mingo Albir, per Cuzco; Ximo Rojo, per La guerra dels mons 2.0, i Juanjo Llorens, per PI, són els finalistes a la millor il·luminació.

Joan Miquel Reig, per Mulïer; Pascual Peris, per Amèlia, i Pascual Peris, per De Sukei a Naima, són els finalistes per al premi al millor vestuari.

Els finalistes al millor espectacle de dansa són Medul·la, de La Coja Dansa; A-normal o la oveja errante, de La Siamesa; Lluita, de La Teta Calva, i Salt, de Fil d’Arena. Finalment, els nominats al millor espectacle de teatre són La Celestina, de Bambalina Teatre Practicable; Classe, de Teatre en companyia i La Medusa; Sindrhomo, de La Teta Calva, i La capilla de los niños de Perros Daneses.

Comité seleccionador

Les 11 associacions de les arts escèniques que componen la Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV), després de consultar els seus respectius associats, han seleccionat els nominats als Premis de les Arts Escèniques Valencianes. Els representants de la MECUV que s’ha fet càrrec de la tria dels finalistes són Carmen Varela, per l’Associació Valenciana d’Escriptors i Escriptores Teatrals (AVEET); Rafa Contreras, per l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV); César García, per l’Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV); Jéssica Martínez, pel Comité Escèniques; Alfred Picó, per l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID); José María Bullón, per l’Associació de Gestors i Gestores Culturals del País Valencià (AGCPV); Jacobo Pallarés, per la Federació d’Espais Teatrals Independents (FETI); Amadeo Vañó, per l’Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i de Música (ADVAEM); Verónica García, per l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED); Juan Luis Mira, per la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), i Ana Henar, per l’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV).

Comparteix

Icona de pantalla completa