Diari La Veu del País Valencià
Els propietaris que ajusten el lloguer a l’índex de preus del Consell tindran beneficis fiscals

La lluita contra la pujada dels preus del lloguer és un dels eixos d’actuació centrals de la Conselleria d’Habitage i del govern del Botànic en general. De fet, en el mes de març l’aleshores directora general d’Habitatge, Rebeca Torró, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, van pronosticar l’arribada d’una nova bombolla immobiliària, en aquesta ocasió propiciada per l’increment dels preus de lloguer.

El Consell també va ser crític amb les mesures de l’exgovern de Mariano Rajoy per a lluitar contra aquesta xacra. L’executiu del PP va dissenyar el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, en el qual s’incloïen ajudes per a pagar el lloguer. Habitatge va titllar el projecte de “perversió sobre el dret a l’habitatge”, perquè “no estableix mecanismes per a controlar el preu del lloguer ni tampoc mesures perquè les comunitats puguen ampliar el parc públic”. A més, van advertir que el programa “no solament no contempla mecanismes per a controlar el preu del lloguer, sinó que, a més, estableix mesures que contribuiran a augmentar la bombolla del lloguer”.

Tot i el canvi de govern a la Moncloa, el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 es va mantindre i la Generalitat el va aplicar. No obstant això, l’executiu de Ximo Puig està dissenyant un nou mecanisme per a controlar els preus i tractar de reduir-los a canvi de beneficis fiscals per als arrendataris que decidisquen seguir les recomanacions del Consell.

Índex de control de preus

Durant la primera part del Debat de Política General, celebrat aquest dimarts, Ximo Puig, va anunciar que impulsarà un pla contra la “bambolla del lloguer” que contempla desgravacions fiscals per als propietaris que moderen el preu dels lloguers.

Puig va reconéixer que “en zones molt concretes hi ha dificultats econòmiques per a l’accés a l’habitatge de lloguer”, un fet que “s’agreuja en alguns municipis per la demanda d’habitatges per a finalitats turístiques”. En aquest sentit, va informar que es manté un diàleg amb el govern espanyol perquè estudie “com limitar els preus en zones” on la dificultat per a accedir a un habitatge de lloguer és major.

Pel que fa al País Valencià, Puig va informar que activarà un pla que consistirà en la creació d’un índex de preus, no obligatori, que marcarà “el preu raonable d’un habitatge de lloguer”, segons les condicions que presente. “Els propietaris que lloguen eixa vivenda acollint-se a l’índex tindran beneficis fiscals amb l’objectiu d’evitar l’augment de preu dels pisos”, va assenyalar el president. Aquest pla servirà, a més, per a “donar prioritat a les inspeccions d’habitatges buits amb l’objectiu d’iniciar mesures per a incentivar els grans propietaris a introduir-les en el mercat”.

L’anunci fet per Puig va en la línia del que va proposar la setmana passada la consellera d’Habitatge, María José Salvador, durant la Comissió Bilateral de Seguiment del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021. En eixa ocasió Salvador va plantejar la necessitat de crear un índex de preus de lloguer que puga ser vinculant. “Es tracta de veure com han crescut els preus del lloguer i sobre la base d’eixe informe de referència poder començar a treballar amb el ministeri la possibilitat de modificar el marc legal perquè poguera ser vinculant”, va explicar la consellera.

Des d’Habitatge van explicar aquest dimarts que el que es demana a l’Estat és que es realitzen els canvis legislatius necessaris perquè els preus de referència que indexe la Generalitat siguen vinculants amb caràcter temporal i especialment en les zones on els preus són especialment elevats. Tot amb l’objectiu de limitar els increments dels preus de lloguer “amb un marge de seguretat”. Segons expliquen des del departament d’Habitatge, una vegada establert l’índex, s’estudiaran les bonificacions fiscals a les quals es podran acollir els llogaters que adapten els preus als marcats pel Consell.

“Una mesura positiva que incita a la contenció dels preus”

València InHabitable és un dels col·lectius que treballa contra l’especulació immobiliària i denuncia constantment a través de les xarxes socials la gentrificació i la pujada dels preus del lloguer. En la seua opinió, una mesura com la presentada aquest dimarts pel president Puig “és positiva perquè incita a la contenció dels preus”.

No obstant això, també consideren que és “una mostra de la impotència i la falta de voluntat política de resoldre veritablement un problema social de primera magnitud”. Consideren que el Consell ha de treballar perquè el País Valencià tinga un percentatge d’habitatge públic homologable al dels països de tradició socialdemòcrata.

Comparteix

Icona de pantalla completa