Diari La Veu del País Valencià
La Justícia condemna Rita Barberà per vulnerar la llibertat d’expressió
RedactaVeu / València

La “conducta inapropiada” que va detonar l’atac furibund del Grup Popular va ser que Grezzi lluïa una samarreta verda regal d’una amiga il·lustradora, que el retratava com a l’assot polític de l’alcaldessa Barberà (el que va ser interpretat injustament com a ” violència de gènere” pel PP, en ser Barberà una dona). A més, la fonamentació s’intentava barroerament ampliar, davant la inconsistència de l’argument anterior, en articles periodístics que el titllen falsàriament d’organitzar l’anomenada “Intifalla” o en un comentari sobre la Setmana Santa Marinera, ja rectificada per endavant i sense major transcendència. Orquestrant amb aquest mix una infumable Moció de Reprovació que ha estat tombada de ple pels tribunals.

L’argument no es sostenia, però no va ser obstacle perquè Barberà utilitzara la majoria del PP al consistori i un mecanisme il·legal no contemplat al Reglament, com és la Moció de Reprovació, per intentar fer callar una veu realment incòmoda per a la líder popular i les seues polítiques.

No obstant això , enfront d’aquest nou intent de sotmetre a la seua voluntat i fer callar la seua veu discrepant, Grezzi no es va quedar amb els braços encreuats i va recórrer la mesura al contenciós administratiu, que finalment li ha donat la raó. En la sentència el tribunal ha declarat nul·la de ple dret la Moció, i condemna l’ajuntament a pagar les costes del judici per entendre que la mesura empresa per Barberà i els seus “vulnera el dret de llibertat d’expressió reconegut a l’article 20 de la Constitució” .

Grezzi creu que “em va sotmetre a una veritable cacera política , cosa que només es pot explicar per la creença del PP de considerar l’ajuntament de València com el seu mas particular, on tots s’han de sotmetre a la seua voluntat . Els qui no ho fem, com en aquest cas la meua persona i el partit Compromís al qual pertany, som perseguits i assetjats, una forma d’actuar molt típica de règims autoritaris: porten les formes del franquisme en el seu ADN, que els han estat llegats pels seus avantpassats ideològics, part indissoluble del seu comportament. Per més que hipòcritament reivindiquen la Constitució” .

“Que els regidors del PP paguen de la seua butxaca”

“Des del primer instant era evident que la cacera no tenia base, però això no va impedir que Rita Barberà i el seu equip de govern dedicaren tots els seus esforços a realitzar un atac a l’oposició que més els erosiona i no a solucionar els problemes de la ciutadania” , assenyala Giuseppe Grezzi, assessor del grup municipal Compromís en l’ajuntament de València, número 4 de la seua llista a les eleccions municipals del 2011 , i portaveu de l’equip municipal d’Els Verds Esquerra Ecologista PV .

Grezzi, que celebra que la Justícia li haja donat la raó, recorda que la condemna suposa la nul·litat de la Moció i el pagament de les despeses derivades del procediment i això significa que “les costes de la jugada de Barberà les pagarem a escot tots els valencians, perquè atès que el condemnat és l’ajuntament, els diners eixiran de la caixa pública” .

Davant aquesta situació, Grezzi cita Barberà i els seus 19 regidors de Govern perquè “facen un pot entre tots ells i paguen les costes de la seua butxaca”. A més de les despeses a què ha hagut de fer front l’administració de justícia durant el procediment (el treball dels secretaris, jutgessa, fiscal, funcionaris, ús de les dependències , etc.), que els ciutadans hagueren de pagar les costes, “seria una nou abús per part de Barberà”, sentencia Grezzi .

El proper divendres 28 de març hi ha una junta de govern local, i el Grup Municipal de Compromís espera que el govern acate la sentència sense més dilació, i anul·le la Moció de Reprovació que mai s’hauria d’haver inclòs en l’ordre del dia del Ple de 26 de abril de 2013.” Inexplicablement han fallat els filtres de control del compliment de la legalitat en l’acció de Govern, algú haurà d’explicar per què” .

Cal una disculpa pública, encara que això últim constituiria en Rita Barberà “un fet sense precedents, que tenim seriós dubte que es produïsca” . Tanmateix, Grezzi no descarta que el govern Barberà puga plantejar recórrer la sentència a instàncies superiors, que implicaria seguir sumant despesa de diners públics a la factura municipal. Una cosa que de produir-se “podria arribar a tenir conseqüències penals per ús de diners públics per a interessos personals i partidistes: en el seu cas l’analitzarem i no el deixarem passar per alt”, ha assenyalat Grezzi.

“El sever càstig que titlla el PP de preconstitucional hauria de fer-los reflexionar, abandonen la desraó, i s’abstinguen d’aprofundir en el seu descrèdit, deixant de promoure més caceres il·legals. Tanmateix, si Rita Barberà i els seus persisteixen en la seua actitud autoritària i anticonstitucional, ens tindran al davant amb les denúncies als jutjats” , conclou l’assessor municipal de Compromís per València.

Comparteix

Icona de pantalla completa