Diari La Veu del País Valencià
València es convertirà en un aparador de vehicles de mobilitat sostenible aquest cap de setmana

Sota l’eslògan ‘Combina i mou-te!’, València es prepara per a celebrar per quarta vegada la Setmana Europea de la Mobilitat. Ho farà amb un programa d’activitats per a “conscienciar la ciutadania perquè combine mitjans de transport alternatius i sostenibles a l’hora de moure’s per la ciutat”. Aquest dimecres al matí, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat en roda de premsa els actes que tindran lloc a València del 15 al 22 de setembre.

Aquest cap de setmana, els dies 15 i 16 de setembre des de les 11.00h fins a les 20.00h, la plaça de l’Ajuntament acollirà la tercera edició de la Fira de la Mobilitat, una ocasió perquè la ciutadania “puga conéixer els vehicles de mobilitat sostenible”. “Aquestes setmanes s’està parlant molt dels patinets, però la gent ja els havia pogut provar en aquesta fira; també l’alcalde”, ha comentat Grezzi. En la fira, diverses entitats públiques, socials i privades presentaran les seues propostes i iniciatives vinculades amb la mobilitat sostenible, així com vehicles i ferramentes per a millorar l’accessibilitat de les persones en entorns urbans. A més, hi haurà exhibicions dels diferents mitjans de transport sostenible presentats pels expositors de la fira, xarrades, debats i activitats infantils.

“La bicicleta és un element de transformació, perquè ens ajuda a canviar la mobilitat, però també a repartir millor l’espai”, ha argumentat el regidor de Mobilitat Sostenible, que també ha remarcat que la Setmana Europea de la Mobilitat no està dedicada només a la sostenibilitat, sinó que també és important “el tema de l’accessibilitat, de moure’s i caminar per la ciutat”. Per això, aquest dissabte a les 18.00h i diumenge a les 12.00h també es realitzaran visites guiades per a descobrir en bicicleta “alguns dels encants” de la ciutat, sota el nom ‘Descobreix València en Valenbisi’. Els mateixos dies, a La Marina de València, tindrà lloc el Campionat Ibèric de Missatgers en Bicicleta.

La celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat continuarà amb la festa Bicis per a totes el dilluns 17 de setembre. A partir de les 10.00h, l’organització Bicis para todas farà entrega de la seua bicicleta 500 a l’alberg de Sant Joan de Déu. L’acte inclou un esmorzar popular per a totes les persones que hi assistisquen.

L’alumnat de Primària protagonitzarà l’activitat de dimecres al matí, quan se celebra l’activitat La ciutat dels xiquets. Centenars d’estudiants eixiran al carrer per a participar en l’acció creada pel pedagog Francesco Tonucci. Mitjançant la imposició de “multes morals”, els alumnes indicaran al veïnat dels entorns dels seus col·legis quins comportaments no els agrada veure i patir al carrer, independentment que estiguen o no regulats per la normativa. Dimecres per la vesprada, el fundador de Copenhagenize Design Company i guru mundial del ciclisme urbà, Mikael Colville-Andersen, visitarà València per a impartir la xerrada ‘Urbanisme ciclista a través del disseny’. “València té la vocació de ser capital mediterrània de la bicicleta”, ha argumentat Grezzi.

Dijous a partir de les 18.00h, la Casa de l’Alumne de la Universitat Politècnica de València acollirà la projecció del documental Why we cycle (Per què pedalem) (2017), de les directores Arne Gielen i Gertjan Hulster. Després de la projecció tindrà lloc un col·loqui amb activistes de la mobilitat ciclista de la ciutat moderat per la coordinadora de l’Agència Municipal de la Bicicleta de València.

Finalment, el 22 de setembre se celebrarà el Dia Internacional sense Cotxe, durant el qual es podrà viatjar gratuïtament en els autobusos de l’EMT. A més, la plaça de l’Ajuntament estarà alliberada de trànsit parcialment al matí i completament des de les 14.00h fins a les 22.00h. Durant aquesta jornada es realitzaran activitats lúdiques infantils i per al públic en general. “Volem celebrar que València és una ciutat emblema del canvi de model”, ha indicat Grezzi, qui ha fet una crida a “aprofitar el dissabte per a caminar i respirar la ciutat” i per a perdre la “dependència” dels vehicles motoritzats.

Malgrat que el gruix de les activitats té lloc entre el 15 i el 22 de setembre, el tret d’eixida de la celebració serà aquest dijous a les 19.00h, quan s’inaugurarà l’exposició Tio Pepe Cabanyal, dedicada a la figura de José García, conegut com el Tio Pep, pioner activista de la bicicleta i veí del barri del Cabanyal.

Comparteix

Icona de pantalla completa