Diari La Veu del País Valencià
Finançament, llibertat educativa i reducció de llistes d’espera: les principals propostes del Debat de Política General

L’exigència al govern espanyol de la reforma del finançament autonòmic i peticions al Consell per a reduir les llistes d’espera sanitàries, per a “garantir la llibertat” en l’elecció de centre educatiu o per a l’ampliació del parc públic d’habitatge són algunes de les mesures que plantegen els grups parlamentaris en les propostes de resolució que han presentat al Debat de Política General i que es debatran aquest dijous en les Corts.

A aquesta nova versió del debat recentment estrenada, els grups comptaven amb un límit de 12 propostes, sense limitació d’extensió, i el PPCV ha plasmat en aquesta dotzena de propostes fins a 948 iniciatives concretes, la qual cosa ha sigut criticada per la resta de formacions, que veuen ací un exercici de “filibusterisme polític” i una “burla” al parlamentarisme que busca encaixar en el nou model de debat les mil propostes que solien presentar en anys anteriors. El PP ha assenyalat que se cenyeix al format establit.

Un any més, PSPV i Compromís han registrat de manera conjunta les seues propostes de resolució, que tenen com a mesura destacada la petició al Consell de continuar reivindicant al govern estatal, ara amb Pedro Sánchez al capdavant, la reforma del sistema de finançament i unes inversions en els pressupostos de 2019 proporcionals al pes poblacional del País Valencià, a més d’un dèficit asimètric que compense l’infrafinançament i la condonació de la part del deute que aquesta ha provocat.

També es reclama l’inici de la negociació política per a l’harmonització fiscal en el conjunt de l’Estat i que el Consell es dirigisca al Senat per a demanar-li que convoque la Comissió General de les Comunitats Autònomes amb la compareixença del president, Ximo Puig, que va sol·licitar el mes de gener passat.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha explicat que amb aquesta proposta es demostra que el seu grup diu “el mateix en 2015 que en 2018, amb Mariano Rajoy i amb Pedro Sánchez”, mentre que la portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha subratllat que el relat valencià sobre finançament està “molt definit” i ara hi ha un govern a la Moncloa amb el qual estan “més còmodes per a poder negociar” i el que han de fer ara és “trobar una reciprocitat a l’hora de calendaritzar com serà la reforma d’immediata i urgent del sistema”.

Unes altres de les propostes de Compromís-PSPV plantegen l’elaboració d’un pla per a reduir les llistes d’espera en sanitat, continuar recuperant per a la sanitat pública les concessions, realitzar un estudi sobre la posada en marxa d’un consorci únic de bombers, la gratuïtat de l’AP-7, regular el preu màxim dels lloguers o elaborar un pla de residus. Així mateix, reivindiquen polítiques integradores i en defensa dels drets humans enfront del “preocupant avanç de l’extrema dreta a Europa”.

Ampliació del parc públic

Aquestos dos grups han ‘cedit’ una de les seues iniciatives als quatre exdiputats de Ciutadans, els denominats ‘agermanats’, en la qual demanen al Consell crear unitats d’hospitalització domiciliària per a xiquets malalts crònics altament dependents. Es tracta que puguen participar, si no en veu, per escrit en aquest debat.

El tercer soci del Botànic, Podemos, també reivindica aquesta reforma “immediata” del sistema de finançament que establisca un nou model amb “recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies”, així com un repartiment de les inversions sobre la base del pes poblacional i una execució que compense “la insuficiència inversora dels últims anys”.

Així mateix, segons ha detallat el seu síndic, Antonio Estañ, planteja qüestions com l’ampliació del parc públic d’habitatges, un pla d’infraestructures, establir mecanismes per a alleujar la situació d’afectats per iDental i un pla estratègic per a reduir els retards en les llistes d’espera, per al que proposen augmentar plantilles i la utilització de les infraestructures sanitàries matí i vesprada.

D’igual manera, urgeix a combatre l’obesitat mitjançant l’aplicació d’una taxa a begudes ensucrades que siga finalista i la recaptació de la qual es destine a programes de salut i alimentació. També reclama l’ampliació de la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys per a cobrir el 100% de la demanda, millorar els drets laborals de les cambreres de pis i una revisió “integral” i control de la situació dels residus.

Plurilingüisme “sense xantatges”

Des de Ciutadans, la seua portaveu, Mari Carmen Sánchez, ha explicat que són les seues propostes són “serioses i ordenades” i aposten, per exemple, per reduir les llistes d’espera quirúrgiques, que abans de realitzar la reversió d’un departament de salut es faça una auditoria externa, que s’implante “un plurilingüisme real, sense xantatges” començant per derogar la llei actual, garantir la lliure elecció de centre per part de les famílies, tindre en compte la demanda social per a la renovació de concerts o reduir l’impost de successions, apostant al mateix temps per aprimar el sector públic instrumental.

La portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, ha explicat que entre les seues iniciatives es defensa la “llibertat educativa”, l’eliminació de llistes d’espera, la baixada d’impostos o la reforma del finançament, perquè des que Sánchez està en Moncloa per a Puig “sembla que ens financen millor quan no és veritat”.

La defensa del transvasament Tajo-Segura, la reducció d’alts càrrecs del Consell o la petició perquè el Consell es pronuncie “en favor de la unitat nacional i en contra del procés” són unes altres de les reivindicacions que plantegen els populars.

Comparteix

Icona de pantalla completa