El Congrés convalida el decret llei per a exhumar les restes de Franco

La mesura ha eixit endavant amb 172 vots a favor i les 164 abstencions del PP i Ciutadans
/ València
13 setembre 2018 01:00h
El BOE ha publicat aquest dissabte el reial decret llei que modifica la Llei de Memòria Històrica de 2007, el marc legal que permet l\'exhumació del cadàver de Franco.

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda al decret llei aprovat pel govern espanyol per a procedir a l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco, enterrades a la basílica del Valle de los Caídos. La cambra baixa espanyola ha convalidat el decret aprovat pel govern de Pedro Sánchez amb 172 vots a favor i 164 abstencions, les dels diputats del Partit Popular i Ciutadans.

El Congrés avala així la posició del govern espanyol d'exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. La votació s'ha aprovat amb els vots a favors de tots els grups a excepció de Cs i PP que s'han abstingut, com ja havien anunciat. A més, hi ha hagut dos vots negatius a la bancada del PP que el partit afirma que han estat errors.

PP i Cs han criticat el govern espanyol per usar la fórmula del decret per a aprovar una mesura que consideren que no és urgent. "No els acompanyarem en aquesta aventura", ha manifestat el diputat popular Jorge Fernández-Díaz. "No volem ser còmplices de les urgències i els nyaps de Sánchez", ha valorat Villegas des de Cs.

Els partits catalans han donat suport a la mesura però han recordat que ho fan a canvi que el govern espanyol compleixi el compromís d'anul·lar les sentències franquistes. "Tenim confiança absoluta en vosté", ha dit el portaveu dels republicans, Joan Tardà, a la vicepresidenta. Carmen Calvo ha lamentat que Cs i PP "es posen de perfil davant la dictadura" i que un acord "històric" no s'haja aprovat per unanimitat. 

next