Diari La Veu del País Valencià
L’exconseller Rafael Blasco tornarà a seure a la banqueta dels acusats a partir del 15 d’abril

L’exconseller Rafael Blasco i altres 23 acusats en les peces 2 i 3 del cas Cooperació pel desviament de vora quatre milions d’euros d’ajudes públiques destinades a la cooperació seran jutjats en la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València a partir del 15 d’abril, segons fonts judicials. Així, aquesta jornada es reservarà per a qüestions prèvies i les declaracions dels acusats es produiran els dies 2 i 3 de maig, encara que en tots dos casos s’han planejat jornades de reserva.

De moment s’ha sol·licitat la declaració de 112 testimonis, una xifra que podria variar en funció de les previsibles renúncies de les parts, segons com es desenvolupe un judici que, inicialment, podria quedar vist per a sentència entre el 14 i el 20 de juliol.

Les vistes començaran més d’un any després que el Jutjat d’Instrucció número 21 de València dictara l’obertura de judici oral per dos assumptes: les suposades irregularitats en subvencions a ONG en 2009, 2010 i 2011 i el projecte de construcció d’un hospital a Haití, que van ser units el passat mes de maig. Sobre la major part dels processaments pesen les acusacions de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

El passat mes de juny fonts judicials coneixedores dels detalls d’aquesta causa van informar que els principals acusats, ja condemnats en la primera de les peces del conegut com cas Cooperació, podrien admetre els fets i obtindre a canvi rebaixes en les penes.

Blasco, a qui la Fiscalia va sol·licitar 16 anys de presó, podria veure així disminuïda la pena a dos anys i mig, la mateixa rebaixa que aconseguiria l’empresari César Augusto Tauroni, per a qui l’acusació pública demanava 21 anys i 6 mesos de presó.

L’excap de l’àrea de Solidaritat, Marc Llinares, un altre dels principals acusats i per a qui la Fiscalia sol·licitava 16 anys de presó i un període d’inhabilitació absoluta per 30 anys, podria també aconseguir una rebaixa de la seua pena a 2 anys i 3 mesos, segons la informació facilitada en juny.

L’exconseller del PPCV Rafael Blasco va ser condemnat a sis anys i mig per delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental en la primera peça d’aquest mateix cas, i compleix condemna des de juny de 2015 en el centre penitenciari de Picassent, des d’on serà traslladat per a afrontar aquest nou procés.

Comparteix

Icona de pantalla completa