Plataforma per la Llengua denuncia l'exclusió del valencià en els rètols de la circumval·lació d'Alacant

L'entitat ressalta l'ús de topònims no oficials en una senyalització que està fora de la legalitat
/ València
13 setembre 2018 01:00h
La circumval·lació d\'Alacant estava gestionada per Ciralsa, una concessionària participada per ACS, Abertis i Globalvía que ha fet fallida amb un deute de 251 milions d\'euros.

La Plataforma per la Llengua ha requerit oficialment a la Direcció General de Carreteres de l'Estat que normalitze 21 rètols de les autovies i autopistes de la circumval·lació d'Alacant, que ara apareixen de forma monolingüe en castellà. A més a més, l'entitat ha assenyalat que en alguns casos els senyals contenen topònims incorrectes.

Segons ha recordat Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, el cas de les autovies de l'àrea metropolitana d'Alacant "és una mostra més d'incompliment de la normativa que protegeix l'ús oficial de la llengua valenciana". Segons s'explica des de l'entitat, la senyalització denunciada, ubicada a les autopistes A7, AP7, A31, A34 i A70 es troba fora de la legalitat. L'article 138 del Reglament general de circulació exposa que les indicacions escrites de senyalització de vies públiques han d'anar, també, en la llengua oficial de la comunitat autònoma on estan ubicades. Tal com afirma la Plataforma per la Llengua el Reglament general de circulació determina que la retolació de les vies de titularitat estatal del País Valencià hauria de ser en valencià.

A banda dels textos indicatius de la senyalització, en diversos casos ni tan sols es respecten els noms oficials de les poblacions, com és el cas de Sant Joan d'Alacant, que apareix retolat amb el nom de "San Juan", o l'omissió de la denominació Elx. Així doncs, la Plataforma per la Llengua insta la Direcció General de Carreteres de l'Estat a complir la normativa vigent i a normalitzar en valencià la senyalització denunciada.

next